Starterskorting op je sociale bijdragen: wanneer geldig?

Dimitri Follon

Zodra je zelfstandige bent, betaal je elk kwartaal sociale bijdragen in ruil voor een reeks sociale rechten. Om die financiële last voor jou als starter toch iets draaglijker te maken, kun je genieten van de starterskorting: een financiële maatregel die toelaat om lagere sociale bijdragen te betalen tijdens de eerste 4 kwartalen als zelfstandige in hoofdberoep.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

 

Het huidige systeem

Vóór je een onderneming start, moet je je als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aan dat fonds betaal je elke drie maanden sociale bijdragen, die berekend worden op je belastbaar inkomen: het nettoloon dat je overhoudt na aftrek van je beroepskosten.

Het duurt uiteraard een tijdje voor je sociaal verzekeringsfonds je definitieve inkomen van een bepaald jaar weet. Daarom betaal je als zelfstandige eigenlijk ‘voorlopige’ sociale bijdragen, die worden berekend op je inkomen van drie jaar geleden. Als kersverse zelfstandige heb je die natuurlijk nog niet. Daarom betaal je automatisch de minimumbijdrage.

Vandaag bedraagt die minimumbijdrage voor starters 866,62 euro per kwartaal, geraamd op een jaarinkomen van 16.409,20 euro. Ook wanneer je inkomen onder die drempel valt, ben je dezelfde minimumbijdrage verschuldigd.

De starterskorting

Ook al gaat het om een minimumbijdrage, voor jou als starter in hoofdberoep betekent dit vaak een flinke hap uit het budget. Daarom kunnen startende zelfstandigen gebruikmaken van de starterskorting. De korting hangt af van je netto belastbaar jaarinkomen als zelfstandige:

 

Geschat inkomen 2023 Voorlopige bijdrage
< 8.473,80 euro 332,17 euro voor het eerste kwartaal en 447,53 voor het tweede, derde en vierde kwartaal
Tussen 8.473,80 en 16.409,20 euro Voorlopige bijdragen op geschat inkomen voor de eerste vier kwartalen
> 16.409,20 euro 866,62 euro

Voor wie?

Let wel: de ‘starterskorting’ geldt echter niet voor élke starter. Je komt enkel in aanmerking wanneer je een startende zelfstandige bent in hoofdberoep. Je kan ook een aanvraag indienen wanneer je als zelfstandige in bijberoep of als student-zelfstandige al een tijdje bezig bent, maar nu de overstap maakt naar zelfstandige in hoofdberoep. Voorwaarde is wel dat je in de loop van twintig kwartalen voorafgaand aan de starterskorting geen enkel kwartaal zelfstandige in hoofdberoep was.

Vanaf 2023 kom je  ook in aanmerking voor een starterskorting wanneer je terug aan de slag gaat na een periode van arbeidsongeschiktheid met minstens twee opeenvolgende kwartalen gelijkstelling wegens ziekte.  

Een eenmalige korting op de sociale bijdragen van het eerste kwartaal

Als starter geniet je sinds april 2022 bovendien ook een eenmalige korting op de sociale bijdragen van jouw eerste kwartaal van activiteit. Die korting wordt meteen verrekend met de voorlopige bijdrage die je verschuldigd bent voor het eerste kwartaal. Zelfs wanneer de betaalde bijdrage daardoor lager ligt dan de minimumbijdrage.

Voer voor je boekhouder

Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je de korting aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. Sowieso is het belangrijk dat je je boekhouder hierover contacteert. Want als je uiteindelijk méér verdient dan verwacht, dan mag je je achteraf aan een fikse herziening verwachten. Ben je dus van plan om te groeien, dan laat je je sociale bijdragen soms beter onveranderd. Blijkt dat je definitieve sociale bijdragen lager liggen dan je voorlopige sociale bijdragen? Dan krijg je het verschil teruggestort.

Vragen over je sociale bijdragen als starter?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze startersadviseurs. Hij of zij helpt je graag op weg!

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Dimitri Follon
Dimitri Follon
consultant accountancy & fiscaliteit