Rampenfonds 2019: dien je betalingsaanvraag ten laatste op 30 juni in

De droogte, hitte en zonnebrand van de zomer van 2019 zijn nu officieel erkend als landbouwramp. Wil je een betalingsaanvraag voor schadevergoeding aan je teelten indienen? Doe dit dan ten laatste op dinsdag 30 juni. Hieronder sommen we de nieuwigheden voor je op. 

Deze teelten zijn erkend

  • appelen, peren, kiwibes, rode bes, framboos, 
  • wortelen, uien, bonen en knolselder 

en dit voor het gehele Vlaamse grondgebied.

Minimum 30 % schade per teelt

Het landbouwrampenfonds komt pas tussen indien je schade op teeltniveau groter is dan 30 % per teelt. Heb je bijvoorbeeld 40 ha appelen waarvan 20 ha zonder schade en 20 ha met 40% schade, dan val je uit de boot. Heb je naast de appelen ook nog 6 ha peren waarvan 5 ha helemaal verloren zijn, kan je voor de peren wel een schadevergoeding ontvangen.

Vast budget van 20,7 miljoen

Anders dan de voorbije jaren werkt het landbouwrampenfonds nu met een vast bedrag. Pas als alle dossiers zo veel mogelijk afgewerkt zijn, kan de administratie de tegemoetkoming van je dossier berekenen. Mogelijks liggen de normbedragen per teelt en hectare dus wat lager dan de voorbije jaren.  

Aanvragen tot 30 juni

Je kan het formulier eenvoudig zelf invullen en mailen of aangetekend versturen naar de buitendienst Departement Landbouw & Visserij van je provincie. PV’s van de schattingscommissies van de gemeenten moet je niet meesturen. Die zijn normaal gezien al ingestuurd bij het Departement Landbouw & Visserij.

Deze bijlagen moet je toevoegen, indien van toepassing:

Heb je de schade laten vaststellen door een eigen expert?

Het deskundige verslag en de ereloonnota

 

Had je een verzekering in de zomer 2019 die teeltschade door hagel of andere weersfenomenen dekt?

 

Een attest van de verzekeringsmaatschappij of producentenorganisatie met bewijs van verzekering tijdens de zomer 2019, de verzekerde teelten en hun oppervlakten
Heb je in het kader van de hitte en droogte van de zomer 2019 een vergoeding ontvangen van de verzekeraar?

Een gedetailleerd attest van tussenkomst van je verzekeringsmaatschappij

 

Heb je structurele investeringen gedaan om teeltschade door hagel te voorkomen? Perceelnummers en oppervlakte van de percelen met hagelnetten / overkapping/ hagelkanon

SBB tot je dienst

Heb je nog vragen bij het invullen of wil je je dossier laten nakijken? Aarzel dan niet je SBB-consulent te contacteren. Intussen blijven wij duimen voor regen.

Contacteer je SBB-adviseur

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur