Onbelast bijverdienen verdwijnt

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Ils Caestecker
Fiscaal advies

De regeling van het onbelast bijverdienen is er één met veel voorwaarden.  Zo mag je niet zomaar onbelast bijverdienen.  Enkel als werknemer die minstens 4/5de werkt, als gepensioneerde of als zelfstandige in hoofdberoep kan je tot maximaal 6.340 euro (voor 2020) onbelast bijverdienen.  Het is een korf voor de drie activiteiten samen: 

Voldoe je netjes aan de voorwaarden, dan kan je zonder belastingen of sociale bijdragen een aardige som bijverdienen. En net daar schuilt de ongelijkheid. Veel klusjes werden immers via online platformen uitgevoerd. Maar wie als werknemer of zelfstandige dezelfde activiteiten uitoefent, moet wél belastingen betalen en sociale bijdragen afdragen. De zelfstandigenorganisaties en vakbonden trokken daarom naar het Grondwettelijk Hof, met succes.

Aangezien de drie categorieën samen in één wet vervat zitten, gaan ze alle drie op de schop. En dat is bijzonder jammer voor het verenigingswerk en de sportsector die het meeste gebruik maakte van het systeem. De regeling bood de kans om op een eenvoudige manier deskundige mensen te vergoeden.  

Net zoals bij de effectentaks en mobiliteitsvergoeding heeft de vernietiging geen onmiddellijke ingang. Het systeem blijft nog overeind voor prestaties geleverd tot eind dit jaar. Dat geeft het parlement of een nieuwe regering tijd om een oplossing uit te werken.

 

Meer informatie?

Wens je meer informatie over dit topic, neem dan contact op met een SBB-adviseur in je buurt. Hij of zij helpt je graag verder.