Onbelast bijverdienen verdwijnt

Met het Zomerakkoord van 2017 heeft de regering Michel een aantal maatregelen ingevoerd. De hervorming van de vennootschapsbelasting is allicht de meest gekende. Een greep uit de andere maatregelen zijn de effectentaks, de mobiliteitsvergoeding of zogenaamde “cash-for-car” en het onbelast bijverdienen. Al mag je deze drie opnieuw vergeten nu het Grondwettelijk Hof ook deze laatste wet heeft vernietigd.

De regeling van het onbelast bijverdienen is er één met veel voorwaarden.  Zo mag je niet zomaar onbelast bijverdienen.  Enkel als werknemer die minstens 4/5de werkt, als gepensioneerde of als zelfstandige in hoofdberoep kan je tot maximaal 6.340 euro (voor 2020) onbelast bijverdienen.  Het is een korf voor de drie activiteiten samen: 

Voldoe je netjes aan de voorwaarden, dan kan je zonder belastingen of sociale bijdragen een aardige som bijverdienen. En net daar schuilt de ongelijkheid. Veel klusjes werden immers via online platformen uitgevoerd. Maar wie als werknemer of zelfstandige dezelfde activiteiten uitoefent, moet wél belastingen betalen en sociale bijdragen afdragen. De zelfstandigenorganisaties en vakbonden trokken daarom naar het Grondwettelijk Hof, met succes.

Aangezien de drie categorieën samen in één wet vervat zitten, gaan ze alle drie op de schop. En dat is bijzonder jammer voor het verenigingswerk en de sportsector die het meeste gebruik maakte van het systeem. De regeling bood de kans om op een eenvoudige manier deskundige mensen te vergoeden.  

Net zoals bij de effectentaks en mobiliteitsvergoeding heeft de vernietiging geen onmiddellijke ingang. Het systeem blijft nog overeind voor prestaties geleverd tot eind dit jaar. Dat geeft het parlement of een nieuwe regering tijd om een oplossing uit te werken.

Meer informatie?

Wens je meer informatie over dit topic, neem dan contact op met een SBB-adviseur in je buurt. Hij of zij helpt je graag verder.