Nieuwe VLIF-steun voor onder andere bewaarloodsen aardappelen

Geertrui Goyens
Zakelijk-juridisch advies

Een belangrijke wijziging is  het verbod op het gebruik van de kiemremmer chloorprofam, belangrijk voor de aardappel. De erkenning van dit product is door de Europese Commissie niet meer verlengd. Hierdoor mag chloorprofam vanaf 1 juli 2020 niet meer gebruikt worden in België op aardappelen.

Met het wegvallen van chloorprofam zal de uitrusting van een bewaarloods voor lange bewaring van aardappelen aan meer eisen moeten voldoen. 30% VLIF-steun voor de bouw van een dergelijke duurzame bewaarloods voor lange bewaring is nu mogelijk.

Ook een pistesleep, tractorbumper en maai-laadcombinatie zijn sinds deze blokperiode VLIF-steun gerechtigd. Vraag samen met SBB je subsidie aan voor 30 september.

Nieuwe of bestaande code Codebenaming Project ... / losse code roerend / onroerend 15% / 30% extra info
Nieuwe code Pistesleep Losse code Roerend 15% - roerend minimale verduurzaming  
Nieuwe code  Tractorbumper Losse code Roerend 30% - arbeidskwaliteit en de arbeidsveiligheid Exclusief frontgewichten
Nieuwe code Automatische klimaatregeling bewaarloods Project loods Onroerend 30% - primaire energiebesparing Specifiek voor het aansturen van de ventilatie bij de bewaring, inclusief regelkast, meetsensoren, datalogger, meet- en regeltechniek. Investeringen zoals luiken, kokers, ventilatiekanalen horen bij 'overige loodsinrichting'.
Nieuwe code Vernevelingsapparaat voor verspreiding van natuurlijke kiemremmers Losse code Roerend 30% - waterkwaliteit of -kwantiteit  
Bij bestaande code 'Klepelmaaier' Klepelmaaier / randenmaaier / maai-laadcombinatie Losse code Roerend 30% - biodiversiteit Een maai-laadcombinatie is één machine waarvan de basis een klepelmaaier is in combinatie met een opraap- of afzuigsysteem.

 

Heb je al een VLIF-dossier lopen? Weet dan dat de betalingsaanvraag er aan komt en kan leiden tot een strengere beoordeling van je dossier. Lees er hier alles over.