Nieuw: gebouwen (voor verbreding) melden in de verzamelaanvraag 2021

Het invullen van je verzamelaanvraag, een jaarlijkse aangifte waarin regelmatig nieuwigheden verschijnen, nadert weer. Onthoud alvast 30 april 2021 als deadline. Nieuw dit jaar is dat het departement Landbouw en Visserij nu een meer verfijnde aangifte van stallen, loodsen, gebouwen en ook gebouwen in kader van verbreding vereist. Wat verwacht de Vlaamse overheid nu specifiek van jullie?  

Tot vorig jaar gaf het departement Landbouw en Visserij in e-loket weinig belang aan de hoofdgebouwen en andere stallen en gebouwen. Daar komt dit jaar verandering in. Het doel is om de gebouwen in landbouwgebied te inventariseren met het oog op allerhande beleidsstudies. Vanaf 2023 plant de overheid ook een koppeling met de mestbankaangifte.

Hoe gaat dat praktisch in e-loket?

Vanaf dit jaar staan alle gebouwen nu voorgedrukt met de code ’13’ (= niet nader omschreven gebouw) in de kolom hoofdteelt van de verzamelaanvraag. Het is nu jouw taak om bij de aangifte van de verzamelaanvraag deze code ’13’ te vervangen door een nieuwe code (gaande van ‘11’ tot en met ‘16’) die afhankelijk is van het type gebouw. Het departement Landbouw en Visserij heeft onderstaande tabel opgesteld .
Tabel voor objectcode overeenkomstig met type gebouw (Dept Landbouw en Visserij, 2021)
 

Type Teelt/objectcode Omschrijving
Stal 11 Bedrijfsgebouw voor het houden van dieren
Loods (bv. voor machines, opslag, ...) 12 Loods voor materiaal, opslag, sortering oogst, ...
Niet nader omschreven gebouw 13 Code waarmee de gebouwen voorgedrukt zijn in de verzamelaanvraag
Woonhuis 14 Gebouw voor bewoning
Gebouw i.k.v. verbreding 15 Gebouw dat dienst doet als hoevewinkel, ijssalon, B&B, ontvangstruimte, ...
Ander gebouw 16 Gebouwen die niet onder bovenstaande vallen

Wanneer één van je gebouwen niet meer bestaat, dan moet je deze schrappen in de perceelinfo. Wanneer een gebouw van de types ‘11’ t.e.m. ‘16’ ontbreekt, dan moet je deze als een nieuw perceel toevoegen.

Heb je stallen binnen je onderneming? 

Dan hoor je deze met code ‘11’ aan te geven in je verzamelaanvraag. Voor deze code voeg je op vraag van de Vlaamse overheid ook een ‘unieke naam’ toe, zodat deze gemakkelijk in de mestbankaangifte teruggevonden kan worden. 

Wat met productieloodsen en serres?

De constructies waarin teelten geproduceerd worden, werden voordien al apart aangegeven (teeltcode + LOO of SER of SGM, etc.) en worden dit jaar terug op dezelfde manier aangegeven. Een voorbeeld hiervan zijn de serres voor de teelt van aardbeien of forcerie van witloof. Voor loodsen zonder productie gebruik je de nieuwe code ‘12’.

Wat moet je doen met gebouwen in kader van verbreding?
Deze gebouwen dien je vanaf nu aan te geven in je verzamelaanvraag met code ‘15’.  Denk aan ijssalons, hoevewinkels, verwerkingsruimten, enzovoorts? De regeling geldt enkel voor gebouwen en niet voor andere aanhorigheden zoals een vrijstaande automaat, watertank, etc.

Wat moet je doen wanneer één gebouw in gebruik is voor meerdere doeleinden? 
Wanneer een gebouw meerdere types omvat, mag het gebouw gesplitst worden in e-loket en elk deel worden aangeduid met de juiste code. Bijvoorbeeld een loods met hoevewinkel aan, krijgen dan elk specifiek code ‘12’ en code ‘15’. Dit splitsen is niet verplicht maar dan dient de aangifte wel te gebeuren met de code die het hoogst in bovenstaande tabel staat. Een voorbeeld hier kan zijn wanneer een stal ook gebruikt wordt voor wat opslag van materiaal. Dan duidt je dit best met code ‘11’ aan wanneer je deze niet splitst. Voor een loods met een hoevewinkel aan, gebruik je dan code ‘12’. Voor een woonhuis en B&B in hetzelfde gebouw is dat code ‘14’.

Link met vergunningen?

Onthoud dat de verzamelaanvraag steeds een correcte weerspiegeling moet zijn van de realiteit. In deze fase wil de overheid vooral inventariseren en is er nog geen uitwisseling van de gebouwgegevens met FAVV of andere controle instellingen. Mogelijks gebeurt dat in de toekomst wel. 

 

Nog vragen over je verzamelaanvraag?

Wens je gebouwen op te nemen in je verzamelaanvraag, maar heb je nog vragen? Contacteer je SBB-adviseur in het dichtstbijzijnde kantoor. 

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur