Siska Vandeputte

In Vlaanderen moet je jouw laadpaal verplicht aanmelden bij de netbeheerder Fluvius. Doe je dit niet, dan riskeer je een administratieve boete. Tot 31 december 2023 geldt er een gedoogperiode waarin geen boetes worden uitgedeeld.

Waarom is dit belangrijk?

Heb je op heden een niet-geregistreerde laadpaal, dan is het aangeraden om deze vóór 31 december 2023 aan te melden om een boete te vermijden. Dit geldt eveneens voor laadpalen die je een lange tijd geleden hebt geïnstalleerd.

Wie moet de laadpaal aanmelden?

De titularis van de aansluiting bij de netbeheerder Fluvius waarvan de stroom voor de laadpaal wordt genomen, is steeds de eindverantwoordelijke om de laadpaal aan te melden bij Fluvius. Dit geldt enkel voor laadpalen geïnstalleerd in Vlaanderen aangezien Fluvius op dat grondgebied actief is.

Let op. Heb je een laadpaal die in Wallonië of Brussel is geïnstalleerd, dan gelden er andere regels.

Over het algemeen is de titularis degene die eigenaar is van de laadpaal. Toch kan de titularis ook de werknemer of bedrijfsleider zijn indien zijn werkgever respectievelijk vennootschap een  laadpaal ter beschikking stelt aan zijn woning. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw installateur, laadpaalbeheerder (Charge Point Operator) of een derde de laadpaal voor jou aanmeldt, maar jij als titularis blijft steeds de  eindverantwoordelijke.

Geldt dit voor alle laadpalen?

Deze meldingsplicht geldt voor alle laadpalen die je aansluit op het laagspanningsnet met een laadvermogen vanaf 5 kVa of kW. Hierbij maakt de installatieplaats en -datum van de laadpaal niet uit.

In theorie vallen hier zowel private als publieke laadpalen onder. Toch moet je jouw publieke laadpaal niet aanmelden aangezien deze reeds is aangemeld via het laadpalennetwerk. Deze vind je dan terug in de dataset publiek toegankelijke laadpunten Vlaanderen.

Waarom moet je dit melden?

Deze meldingen vormen louter een informatiebron voor Fluvius. Het geeft hen inzichten over de elektriciteitsbehoeften van huishoudens en bedrijven, de bezettingsgraad van laadpalen over Vlaanderen en de belasting op het elektriciteitsnet. Op basis daarvan kan Fluvius ook gerichte aanpassingen uitvoeren aan het elektriciteitsdistributienet.

Wat moet je doen?

Je kan jouw laadpaal online aanmelden via dit formulier. Hiervoor heb je volgende informatie nodig:

  • EAN-code van jouw bestaande elektriciteitsaansluiting. Deze vind je terug op de factuur van jouw energieleverancier;
  • Naam van jouw installateur;
  • Details van de installatieplaats; en
  • Technische eigenschappen van de installatie.

Meer informatie?

Heb je na het lezen van dit artikel  nog vragen ? Neem contact op met onze experten. Wij helpen je graag op weg.

Gerelateerde blogs