Hoeveel sociale bijdragen betaal je als student-zelfstandige?

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

 • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
 • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
 • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
 • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
 • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Isabel Dillen
Startersadvies

Alle zelfstandigen, dus ook student-zelfstandigen, moeten zich vóór hun opstart aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. In veel gevallen is dit dezelfde organisatie als het ondernemingsloket, waar je je ondernemingsnummer aanvraagt. Elk kwartaal krijg je van hen een afrekening van je sociale bijdragen. Daarmee bouw je rechten op voor je pensioen, gezondheidszorg, uitkeringen enzovoort. Let wel! Je oefent dus een zelfstandige activiteit uit. Werk je onder het gezag van jouw opdrachtgever dan moet je ingeschreven worden als jobstudent. 

Voordeelregel op basis van je inkomsten

De kern van het statuut student-zelfstandige? Je betaalt ofwel géén, ofwel verminderde sociale bijdragen. Je netto belastbaar jaarinkomen – je bruto omzet op een jaar min je beroepskosten – dient daarvoor als graadmeter.

Netto belastbaar inkomen Sociale bijdragen
< 7.021,28 euro Geen
7.021,29 tot 14.042,57 euro 20,5% op surplus boven 7.021,29 euro
> 14.042,57 euro 20,5% op je totale inkomen

Enkel in dit laatste geval profiteer je niet meer van het voordelige statuut. Je betaalt dan dezelfde sociale bijdragen als een ‘volwaardige’ zelfstandige, en bouwt ook zelf je sociale rechten op. In de eerste twee gevallen staan je ouders nog in voor je sociale zekerheid. 

Naast deze inkomensgrenzen zijn er nog 3 voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud.
 • Je bent student (minstens 27 studiepunten per schooljaar of minstens 17 lesuren per week).
 • Jouw onderwijsinstelling erkent je als student-ondernemer of je volgt regelmatig lessen of neemt deel aan de examens voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren 

Berekening voor je startjaar

Het principe lijkt eenvoudig, maar er schuilt een addertje onder het gras. Als je niet start in het eerste kwartaal van het jaar is er namelijk altijd een herberekening – of ‘proratisering’ – op jaarbasis. Dat gaat zo: je inkomsten worden gedeeld door het aantal kwartalen dat je effectief gewerkt hebt en vervolgens vermenigvuldigd met vier (het aantal kwartalen in een jaar). Deze voorbeelden maken een en ander duidelijk:

Je start op 1/04 en verdient 3.000 euro

 • Herberekende inkomsten: (3.000 : 3) x 4 = 4.000 euro (onder de grens van 7.021,28 euro)
 • Sociale bijdrage: je betaalt niets!

Je start op 29/09 en verdient 4.000 euro

 • Herberekende inkomsten: (4.000 : 2) x 4 = 8.000 euro (tussen 7.021,28 en 14.042,57 euro)
 • Sociale bijdrage: enkel op het surplus boven de 7.021,28 euro. 20,5% op 978,72 euro = 200,64 euro

Je start op 1/10 en verdient 4.000 euro

 • Herberekende inkomsten: (4.000 : 1) x 4 = 16.000 euro (boven de grens van 14.042,57 euro)
 • Sociale bijdrage: je betaalt 20,5% op je volledige inkomen = 3.280 euro

Conclusie: je startdatum als kapitale factor

Bovenstaande voorbeelden tonen twee dingen aan:

 1. Start je laat op het jaar, dan wordt het effect van de herberekening naar een jaarinkomen groter. Wees dus extra alert voor de inkomensgrenzen.
 2. Start je net op einde van een kwartaal, dan wordt dit ook meegerekend als gewerkt kwartaal. Soms kan dit voordelig uitvallen voor je herberekend jaarinkomen, en dus voor je sociale bijdragen.

Kortom: naast je jaarinkomsten kan vooral je startdatum een stevig verschil maken in je portemonnee. Op zeker spelen? Win op voorhand het advies van een boekhouder in.

 

Een eigen zaak opstarten?

Onze startersgids loodst je snel doorheen alle formaliteiten. Liever een vrijblijvend gesprek? Maak een afspraak met een SBB-startersadviseur in je buurt.