Hoeveel belastingen betaal je als student-zelfstandige?

Nathalie Put
Startersadvies

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

Eerst nog dit: de fiscale regels in deze blogpost gelden voor alle studenten die als zelfstandige bijverdienen. Of je nu werkt onder het vrij recente statuut ‘student-zelfstandige’ – een voordeelregeling die je korting of zelfs een vrijstelling op sociale bijdragen geeft – of als ‘gewone’ zelfstandige.

Alles begint met de belastingvrije som

De regel is in wezen simpel. Verdien je in één jaar minder dan 7.730 euro, dan hoef je geen belastingen te betalen. En dan krijg je ook geen aangifte. Dat bedrag noemen we niet voor niets ‘de belastingvrije som’.

Liggen je inkomsten toch hoger? Dan zijn er twee situaties mogelijk:

  1. Verdien je tussen de 7.730 euro en 45.750 euro per jaar, dan betaal je enkel belastingen op je inkomsten boven de grens van 7.730 euro.
  2. Komt er meer dan 45.750 euro binnen, dan betaal je enkel belastingen op inkomsten boven de grens van 7.430 euro.

Tip: vergeet je beroepskosten niet!

Het grensbedrag van 7.730 euro slaat op je netto belastbare jaarinkomen. Dat betekent: je omzet min je beroepskosten.

Voorbeeld. Je hebt als student-zelfstandige 10.000 euro verdiend. Maar tijdens het jaar kocht je ook een laptop en een smartphone die je voor je zaak gebruikt. Bovendien heb je huur betaald aan een coworkingspace. Al die zaken kan je ‘aftrekken’ als beroepskosten, waardoor je slechts 7.600 inkomsten overhoudt. Resultaat: je blijft onder de grens en hoeft geen belastingen te betalen.

Daarnaast bestaat ook een systeem van ‘forfaitaire onkosten’: kan je je werkelijke kosten moeilijk bewijzen, dan kan je ook een percentage van je inkomsten aftrekken van je belastingbrief. Om te weten wat voor jou het voordeligste systeem is, raadpleeg je een boekhouder.

Hoeveel belastingen betaal je nu?

Wat je verdient boven de belastingvrije som van 7.730 euro, wordt belast volgens de ‘opklimmende tarieven van de personenbelasting’. Dezelfde regeling geldt trouwens voor loontrekkenden:

  • 7.730 tot 12.990 euro: 25%
  • 12.990 tot 22.290 euro: 40%
  • 22.290 tot 39.660 euro: 45%
  • Boven de 39.660 euro: 50%

 

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.