Hoeveel belastingen betaal je als student-zelfstandige?

Rani Van Lysebeth
Startersadvies

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle 'need-to-know' info en handige tips.

Eerst nog dit: de fiscale regels in deze blogpost gelden voor alle studenten die als zelfstandige bijverdienen. Of je nu werkt onder het vrij recente statuut ‘student-zelfstandige’ – een voordeelregeling die je korting of zelfs een vrijstelling op sociale bijdragen geeft – of als ‘gewone’ zelfstandige.

Alles begint met de belastingvrije som

De regel is in wezen simpel. Verdien je in 2023 minder dan 10.160 euro, dan hoef je geen belastingen te betalen. Dat bedrag noemen we niet voor niets ‘de belastingvrije som’. 

Tip: vergeet je beroepskosten niet!

Het grensbedrag van 10.160 euro slaat op je netto belastbaar jaarinkomen. Dat betekent: je omzet min je beroepskosten.

Voorbeeld. Je hebt als student-zelfstandige 10.000 euro verdiend. Maar tijdens het jaar kocht je ook een laptop en een smartphone die je voor je zaak gebruikt. Bovendien heb je huur betaald aan een coworkingspace. Al die zaken kan je ‘aftrekken’ als beroepskosten, waardoor je slechts 7.600 inkomsten overhoudt. Resultaat: je blijft onder de grens en hoeft geen belastingen te betalen.

Daarnaast bestaat ook een systeem van ‘forfaitaire onkosten’: kan je je werkelijke kosten moeilijk bewijzen, dan kan je ook een percentage van je inkomsten aftrekken van je belastingbrief. Om te weten wat voor jou het voordeligste systeem is, raadpleeg je best een boekhouder.

Hoeveel belastingen betaal je nu?

Wat je verdient boven de belastingvrije som van 10.160 euro, wordt belast volgens de ‘opklimmende tarieven van de personenbelasting’. Dezelfde regeling geldt trouwens voor loontrekkenden:

  • 0 tot 15.200 euro: 25%
  • 15.200 tot 26.830 euro: 40%
  • 26.830 tot 46.440 euro: 45%
  • Boven de 46.440 euro: 50%

 

Bijverdienen als student-zelfstandige? In onze startersgids vind je alle 'need-to-know' info en handige tips.