Hoe kan een boekhouder jou als ondernemer ondersteunen?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Nathalie Put

Een boekhouder kan jou op verschillende vlakken bijstaan. Zo kan je bij hem of haar terecht voor:

1. Je algemene boekhouding

Iedere zelfstandige is verplicht om een boekhouding te voeren. In een eenmanszaak volstaat een vereenvoudigde boekhouding, in een vennootschap gaat het om iets complexer werk – vandaar de term dubbele boekhouding. In beide gevallen is het arendsoog van een expert broodnodig.

2. Je btw-verplichtingen

Blijft je jaarlijkse omzet onder de 25.000 euro, dan kom je in aanmerking voor een btw-vrijstelling: je hoeft je klanten dan geen btw aan te rekenen. Ligt je omzet boven die grens, dan ben je verplicht om elk kwartaal een btw-aangifte in te dienen. Een boekhouder waakt erover dat je de correcte btw-formaliteiten en -tarieven respecteert.

3. Je belastingaangifte

Je kan die zelf invullen, maar dan mag je werkelijk niets over het hoofd zien. Een boekhouder inschakelen is de slimste optie, want hij of zij kent alle codes, aftrekposten en addertjes onder het gras (zoals inkomsten uit meerdere activiteiten).

4. Startersbegeleiding

Ook als je een starter bent, is een boekhouder of accountant van goudwaarde. Zo kan hij of zij je de juiste ondernemingsvorm helpen bepalen (eenmanszaak of vennootschap?) en adviseren over de financiële haalbaarheid van je plannen. Daarnaast kent je boekhouder ook als geen ander de weg naar de bank, sociale verzekeringsfondsen, ondernemingsloketten, enzovoort.

 

Onze startersadviseurs begeleiden je bij alle opstartformaliteiten: de aanvraag van je ondernemingsnummer, activatie van je btw-nummer, vergunningen, enzovoort.

 

Maak het jullie gemakkelijk: go digital

De dag dat je met dozen vol facturen geregeld bij je boekhouder moest aankloppen, is definitief voorbij. Vandaag kan je ook digitaal met je boekhouder samenwerken. De voordelen:

  • geen papierwinkel meer: facturen, btw-bonnen en andere documenten kan je elektronisch opladen.
  • overzicht in real time: door je documenten digitaal bij te houden, creëer je een ‘dashboard’ waarop zowel je boekhouder als jij je cijfers voortdurend kunnen checken.
  • flexibiliteit: zodra je internet hebt, heb je toegang tot je cijfers - handig als je op reis, bij een klant of bij de bank bent.
  • geen verlies van papieren: online kan je je documenten veilig en overzichtelijk bewaren.

 

Meer weten?

Onze gratis startersgids zet je meteen goed op weg: je vindt er een volledig en helder overzicht van al je administratieve en wettelijke verplichtingen als zelfstandige. Download hem hier!

Ondernemer Gert Gijbels vertelt hoe digitale boekhouding en persoonlijk financieel advies hand in hand gaan