Hoe kan een accountant jou als ondernemer ondersteunen?

Hoe bescheiden de ambities, omvang en omzet van je onderneming ook mogen zijn: zodra je zelfstandige bent,  is een boekhouding verplicht. Die op je eentje bijhouden, is haast onbegonnen werk. Het cijferwerk laat je beter over aan een accountant. Bovendien kan hij of zij je ook juridisch en financieel advies geven.

Een accountant kan jou op verschillende vlakken bijstaan. Zo kan je bij hem of haar terecht voor:

1. Je algemene boekhouding

Iedere zelfstandige is verplicht om een boekhouding te voeren. In een eenmanszaak volstaat een vereenvoudigde boekhouding, in een vennootschap gaat het om iets complexer werk – vandaar de term dubbele boekhouding. In beide gevallen is het arendsoog van een expert broodnodig.

2. Je btw-verplichtingen

Blijft je jaarlijkse omzet onder de 25.000 euro, dan kom je in aanmerking voor een btw-vrijstelling: je hoeft je klanten dan geen btw aan te rekenen. Ligt je omzet boven die grens, dan ben je verplicht om elk kwartaal een btw-aangifte in te dienen. Je accountant waakt erover dat je de correcte btw-formaliteiten en -tarieven respecteert.

3. Je belastingaangifte

Je kan die zelf invullen, maar dan mag je werkelijk niets over het hoofd zien. Een accountant inschakelen is de slimste optie, want hij of zij kent alle codes, aftrekposten en addertjes onder het gras (zoals inkomsten uit meerdere activiteiten).

4. Startersbegeleiding

Ook als je een starter bent, is een boekhouder of accountant van goudwaarde. Zo kan hij of zij je de juiste ondernemingsvorm helpen bepalen (eenmanszaak of vennootschap?) en adviseren over de financiële haalbaarheid van je plannen. Daarnaast kent je accountant ook als geen ander de weg naar de bank, sociale verzekeringsfondsen, ondernemingsloketten, enzovoort.

Onze startersadviseurs begeleiden je bij alle opstartformaliteiten: de aanvraag van je ondernemingsnummer, activatie van je btw-nummer, vergunningen, enzovoort.

Maak het je gemakkelijk: go digital

De dag dat je met dozen vol facturen geregeld bij je boekhouder moest aankloppen, is definitief voorbij. Vandaag kan je ook digitaal met je accountant samenwerken. De voordelen:
  • geen papierwinkel meer: facturen, btw-bonnen en andere documenten kan je elektronisch opladen.
  • overzicht in real time: door je documenten digitaal bij te houden, creëer je een ‘dashboard’ waarop zowel je accountant als jij je cijfers voortdurend kunnen checken.
  • flexibiliteit: zodra je internet hebt, heb je toegang tot je cijfers - handig als je op reis, bij een klant of bij de bank bent.
  • geen verlies van papieren: online kan je je documenten veilig en overzichtelijk bewaren.

Ondernemer Gert Gijbels vertelt hoe digitale boekhouding en persoonlijk financieel advies hand in hand gaan.

Meer weten?

Onze gratis startersgids zet je meteen goed op weg: je vindt er een volledig en helder overzicht van al je administratieve en wettelijke verplichtingen als zelfstandige. Download hem hier!

Frank Vermeiren
Frank Vermeiren
senior consultant accountancy & fiscaliteit