Dit jaar eenmalig verhoogde landbouwpremies: dit moet je weten

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
  • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Geertrui Goyens
Financieel-strategisch advies

Een stijging van de waarde betalingsrechten

Het budget van de basisbetaling stijgt enkel in 2020 met 11,22%. Activeerde je bijvoorbeeld vorig jaar je betalingsrechten met een waarde van 200 euro per hectare? Dan zijn je betalingsrechten dit jaar eenmalig 222 euro per hectare waard. Je ontving eind oktober een eerste voorschot van 70% van de basisbetaling. De andere betalingen volgen later nog.

Ook de premie jonge landbouwer neemt eenmalig toe

De premie jonge landbouwer, oftewel de top-up, is een betaling bovenop het betalingsrecht. De waarde ervan varieert steeds, afhankelijk van het aantal jonge landbouwers dat de premie aanvraagt. Door het lage aantal aanvragen in 2020 loopt de premie jonge landbouwer nu op naar 120 euro per hectare. Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg die 89 euro per hectare.

Vorige week kreeg je al een eerste voorschot van 70% van de premie jonge landbouwer. De andere betalingen en de eventuele rechten uit reserve volgen later nog.

Enkel dit jaar

Belangrijk om te weten is dat deze verhoogde premies slechts eenmalig zijn en de verhoging niet zal worden toegepast in de volgende jaren. De budgetten zijn momenteel nog voorwerp van overleg en moeten nog politiek gevalideerd worden. Het nieuwe GLB start in 2023.

 

Check het e-loket

Heb jij de eerste betalingen van 2020 ontvangen, kijk het zeker na in het e-loket.

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze premies, lees dan het persbericht van het Dept. LV of contacteer je SBB-consulent.