De consumptiecheque: een fiscaal vriendelijk cadeau voor je werknemers

Als steunmaatregel in het kader van de coronacrisis, voerde de wetgever de ‘consumptiecheque’ in. Met deze fiscaal vriendelijke cheque geeft de wetgever je de mogelijkheid om je werknemers in de bloemetjes te zetten en tegelijkertijd de lokale economie een boost te geven. We leggen uit waar het juist over gaat.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wat is de cheque?

De consumptiecheque is een cadeaucheque die je als werkgever aan je werknemers kan toekennen om hen extra koopkracht te geven. Deze cheque is vrij van belastingen en van RSZ en aftrekbaar als beroepskost. Je kan deze toekennen aan al je werknemers tegelijk of aan een objectief afgebakende categorie van je personeel. De cheque individueel toekennen is echter niet mogelijk. 

 

Let op: het is niet mogelijk jezelf als bedrijfsleider een consumptiecheque cadeau te doen. Enkel aan je werknemers kan je de cheque geven.


Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de uitgifte en de geldigheid van de cheque: 

  • De cheque vormt een extraatje voor je werknemer. Het is geen vervanging van een loon of een ander voordeel.
  • De toekenning van de consumptiecheques moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst. Kan zo’n overeenkomst niet worden gesloten, dan mag je de toekenning regelen via een individuele overeenkomst.
  • De waarde van de consumptiecheque mag maximaal tien euro zijn. In totaal mag je niet meer dan 300 euro per werknemer toekennen onder de vorm van consumptiecheques.
  • De consumptiecheque wordt op naam van de werknemer afgeleverd. Deze voorwaarde is vervuld als het totale bedrag van de uitgekeerde consumptiecheques voorkomt op de individuele rekening van de werknemer.
  • De geldigheidsperiode van de consumptiecheque wordt erop opgenomen, evenals de plaatsen waar je de cheque kan besteden.

Waar is de cheque geldig?

De consumptiecheque heeft als doel de lokale economie te ondersteunen. De cheque kent dan ook een limitatieve geldigheid. Je kan deze gebruiken:

  • in inrichtingen die ressorteren onder de horecasector;
  • in inrichtingen die behoren tot de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid;
  • in sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot een van de nationale federaties;
  • in bepaalde kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest.

 

Let op: als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan wordt de consumptiecheque als loon beschouwd.


Wanneer is de cheque geldig?

Je kan de consumptiecheque aan je werknemers uitreiken tot en met 30 juni 2021. De cheque is geldig tot 31 december 2021. Dit moet je ook duidelijk vermelden op de cheques.

 

 Consumptiecheques bestellen voor je personeel?

Dat doe je bij een erkende uitgiftemaatschappij, zoals Sodexo, Edenred of Monizze

 

Vragen?

Heb je nog vragen over de consumptiecheques of je wenst meer informatie, neem dan contact op met een SBB-kantoor in je buurt.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting