De aangifte van je personenbelasting 2020: wat verandert er voor jou als ondernemer?

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
  • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Ils Caestecker
Fiscaal advies

1. Wanneer de aangifte indienen?

Voor de papieren aangifte heb je tijd tot en met 30 juni 2020, via Tax-on-web tot en met 16 juli 2020. Gaf je een volmacht aan je boekhouder, dan ligt de deadline op 22 oktober 2020.

2. Vereenvoudigde aangifte ontvangen?

Krijg je een voorstel van vereenvoudigde aangifte, dan hoef je niets te doen als het correct én volledig is. Stel je een fout of onvolledigheid vast? Stuur dan je papieren versie terug uiterlijk 30 juni 2020 of verbeter je aangifte via Tax-on-web tegen 16 juli.  Ook als je een volmacht gaf aan je boekhouder, dan gelden deze data.

3. Vrijstelling voor dividenden

Net als vorig jaar kan je in je aangifte een vrijstelling op dividenden vragen. Het vrijgestelde bedrag is opgetrokken tot 800 euro bruto, 1.600 euro op een gezamenlijke aangifte. Wil je dividenden vrijstellen waarop Belgische roerende voorheffing is ingehouden, dan moet je de voorheffing (max. 240 euro) aangeven onder de code 1437 en 2347 in vak VII. 

4. Rechtsbijstandsverzekering

Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan geniet je dit jaar een belastingvermindering van 40% op de premies betaald vanaf 1 september 2019 en begrensd tot 310 euro. Je verzekeraar maakt een attest waaruit zal blijken of je bestaande of nieuwe verzekering in aanmerking komt voor het fiscaal voordeel. Het bedrag van de premie waarvoor je vermindering vraagt, geef je aan onder de code 1344 en 2344 in vak X.

5. Achterwaartse verliesverrekening (carry back) voor landbouwers

Voor land- en tuinbouwers bestaat sinds vorige jaar de mogelijkheid om beroepsverliezen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in te brengen. Toen gebeurde de aanvraag nog via een apart formulier. Vanaf dit jaar kan dit rechtstreeks in de aangifte onder de code 1642 en 2642 in vak XVII.  

Stilte voor de storm?

Niet veel wijzigingen dus in de aangifte dit jaar. Volgend jaar wordt de aangifte wellicht een pak complexer als gevolg van de vele coronamaatregelen. Maar ook de afschaffing van de Vlaamse woonbonus en de afschaffing van het onbelast bijverdienen zullen hun weerslag hebben.

 

SBB, je reddingsboei bij wild water

Zijn de fiscale waters jou te diep? Geen nood, we maken samen de sprong! Wij spotten voor jou de fiscale opportuniteiten. Advies gewenst?

Contacteer vrijblijvend een SBB-expert in je buurt.