Boekhouders voor starters: waarom en wanneer komen ze van pas?

Nathalie Put

 

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Akkoord: een boekhouder betekent natuurlijk een extra investering, maar het is wel een kost die zich dubbel en dik terugbetaalt. Je boekhouder kent immers de finesses van het vak en bespaart je op die manier veel tijd en geld. Verder kan hij zich dankzij zijn kennis en ervaring met andere ondernemers ook ontpoppen tot je raadgever en vertrouwenspersoon. Bij onze experten kan je alvast terecht voor:

1. Je algemene boekhouding

Iedere zelfstandige is verplicht om een boekhouding te voeren. Hoewel dit door velen als een noodzakelijk kwaad wordt aanzien, is de boekhouding een belangrijk beleidsinstrument dat je toelaat een volledig zicht te krijgen op je onderneming en tijdig bij te sturen waar nodig.

In een eenmanszaak volstaat een vereenvoudigde boekhouding, in een vennootschap gaat het om iets complexer werk – vandaar de term dubbele boekhouding. Om correct aan alle wettelijke vereisten te voldoen, is het in beide gevallen sterk aangewezen om deze zaken aan je boekhouder over te laten.

Het bijkomende voordeel? Aangezien je boekhouder goed zicht krijgt op je financiële plaatje, kan hij je inkomsten optimaliseren met het oog op het besparen van belastingen.

 

Tip!

De kost van een boekhouder varieert en hangt af van verschillende factoren: run je een eenmanszaak of vennootschap? Spreek je maandelijks of per kwartaal af? Over hoeveel facturen gaat het op jaarbasis? Ben je btw-plichtig of niet? Je kan alvast de kosten wat drukken door je bewijzen (facturen, btw-bonnen …) op een overzichtelijke manier bij te houden. Vergeet daarnaast niet dat de factuur van je boekhouder of accountant ook een aftrekbare kost is!

2. Financieel advies

Vandaag functioneert een boekhouder niet louter als cijferspecialist. Met zijn expertise kan hij je ook helpen bij je prijszettingsmodel en adviseren over je financieel plan of mogelijke investeringen.

 

Ondernemer Gert Gijbels vertelt hoe digitale boekhouding en persoonlijk financieel advies hand in hand gaan.

3. Startersbegeleiding

Ten slotte speelt je boekhouder ook een sleutelrol in je starterstraject. Hij of zij kan je adviseren over de financiële haalbaarheid van je plannen. Nagaan of je rekening houdt met alle kosten die bij de opstart van je activiteit komen kijken. Welke omzet je kan draaien. Wat de beste financieringsopties zijn voor je investeringen. En – niet onbelangrijk – welke ondernemingsvorm je op het lijf geschreven is. De boekhouder kent bovendien als geen ander de weg naar de bank, sociale verzekeringsfondsen, ondernemingsloketten, enzovoort. Zo kan je via onze boekhoudexpert meteen ook alle opstartformaliteiten (aanvraag ondernemingsnummer, activatie van je btw-nummer, aansluiting sociaal verzekeringsfonds, aanvraag vergunningen, …) laten regelen.

 

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.