Blue deal: wat moet je weten over deze subsidie voor waterbesparende investeringen

In 2020 lanceerde de Vlaamse regering de waterbeleidsnota 2020-2025. Eén van de krachtlijnen vervat in deze nota is om de waterschaarste en de gevolgen van droogte te beperken. Het doel? De effecten van klimaatverandering zo goed mogelijk op vangen. Door onder andere spaarzaam om te gaan met watergebruik en de waterbeschikbaarheid te verhogen. Via de ‘Blue deal, kunnen ’kmo’s nu subsidies krijgen voor investeringen die waterverbruik verminderen, regenwater bufferen of water hergebruiken via zuivering.

Wat houdt de subsidie in?

De droogte in Vlaanderen is een actueel thema. VLAIO lanceert nu ook een nieuwe oproep voor kmo’s die water willen besparen of droogte willen bestrijden. De subsidie richt zich op alle ondernemingen die een positieve bijdrage willen leveren aan de droogteproblematiek. Het doel is om zoveel mogelijk kmo’s, maar ook kleinere en middelgrote, aan te zetten om investeringen te doen in dit kader. Hierbij enkele voorbeelden: 

  • opvang en zuivering van regenwater
  • zuivering en hergebruik van afvalwater, ongeacht de bron
  • (betere) infiltratie van regenwater of geloosd en zuiver water
  • beheersystemen van opvang, infiltratie …
  • ontzilting van zeewater
  • waterbesparing binnen bestaande processen
  • waterbemaling  

Let wel op, de technologie waarin je zou investeren, mag niet op de lijst staan van de Ecologiepremie plus (EP+) en de strategische ecologiesteun (STRES).

Wie kan beroep doen op deze subsidie?

Alle kmo's met vestiging in het Vlaams Gewest die een in aanmerking komende hoofdactiviteit uitvoeren. Eenmanszaken, vrije beroepen en vzw's met economische activiteit komen ook in aanmerking.

Uitgesloten zijn grote ondernemingen, landbouwondernemingen, derdepartijfinanciering, ondernemingen met een overheidsaandeel vanaf 50%.

Hoeveel bedraagt deze subsidie?

Als kleine onderneming kan je rekenen op 20% steun, als middelgrote onderneming op 10%. Je dient mimimaal 10.000 euro te investeren en het maximale steunbedrag is 500.000 euro.

Deadline: 8 juli 2022

Je moet je aanvraag voor deze subsidie ten laatste op 8 juli 2022 indienen. Dat wil zeggen dat dit maar voor een korte periode geldig zal zijn. 

 

Tip: krijg inzicht in je watermanagement via de waterbarometer

Indien je geen idee hebt welke uitdagingen er voor jouw onderneming zijn met betrekking tot de waterproblematiek, dan kan je via de waterbarometer een simulatie doen om een beter inzicht te krijgen in je watermanagement. Daarbij worden ook voorstellen tot optimalisatie gedaan.

Vragen over de blue deal?

Heb je nog vragen over deze subsidie voor waterbesparende investeringen? Neem contact op met een adviseur in jouw regio.