Bijkomend betalingsuitstel op ondernemingskredieten: twee belangrijke wijzigingen

De coronacrisis zet heel wat ondernemingen financieel onder druk. In een periode met minder of zelfs helemaal geen inkomsten is het niet eenvoudig om aan al je verplichtingen te voldoen. Om jou als ondernemer ademruimte te geven, kreeg je vorig jaar al betalingsuitstel op ondernemingskredieten. Dat uitstel wordt nu verlengd, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Betalingsuitstel

Vorig jaar verleenden de banken in samenspraak met de overheid reeds betalingsuitstel op ondernemingskredieten. Deze maatregelen bleken onvoldoende. Zo kon je bijvoorbeeld maar tot 31 maart 2021 uitstel aanvragen. Daarnaast werd bepaald dat je in totaal maximaal 9 maanden gebruik kon maken van de vrijstelling van aflossingen terwijl heel wat kredietnemers deze maximale periode reeds bereikt hadden.

Twee belangrijke wijzigingen

De financiële sector neemt nu bijkomende engagementen om gezonde bedrijven door deze crisis te loodsen. Concreet gaat het om twee belangrijke wijzigingen.

1.    De einddatum voor betalingsuitstel voor ondernemingskredieten wordt verlengd van 31 maart 2021 tot 30 juni 2021.

Let op! De uiterlijke aanvraagdatum is 31 maart 2021. Het totale betalingsuitstel voor 2020 en 2021 blijft echter wel begrensd op 9 maanden.

Niet-financiële ondernemingen, kmo’s, zelfstandigen en non-profitorganisaties kunnen dit uitstel aanvragen wanneer ze aan 4 voorwaarden voldoen:

  1. Je onderneming heeft betalingsproblemen door de coronacrisis.
  2. Je onderneming is gevestigd in België.
  3. Je onderneming had geen achterstal op haar lopende kredieten of bij de belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op 1 september 2020 of je onderneming had minder dan 30 dagen achterstal op 30 september 2020. Uitstellen van betaling die werden toegekend als Covid-19 steunmaatregel worden niet als achterstallen beschouwd.
  4. Je onderneming heeft bij alle banken aan haar contractuele kredietverplichtingen voldaan gedurende de laatste 12 maanden voorafgaand aan 31 augustus 2020 (ontving je reeds betalingsuitstel van je ondernemingskrediet tijdens de eerste periode tot 31 maart 2021, dan wordt dit niet beschouwd als een inbreuk op de contractuele kredietverplichtingen) en doorliep geen actieve kredietherstructurering voorafgaand aan 31 augustus 2020.

2.    Bijkomend betalingsuitstel van 5 maanden (tot 30 juni 2021)
Onder de voorgaande maatregelen kon je tot maximum 9 maanden betalingsuitstel bekomen. Dat blijkt voor veel ondernemingen niet voldoende. Dankzij deze nieuwe steun, kan je bedrijf rekenen op bijkomend 5 maanden betalingsuitstel tot 30 juni 2021.

Wil je beroep doen op dit bijkomend betalingsuitstel, dan moet je voldoen aan de criteria van een financiële gezonde onderneming. Je bedrijf wordt als niet-financieel gezond beschouwd wanneer het eind 2019 een negatief eigen vermogen had en voldoen aan één van de volgende criteria:

  • Je onderneming had achterstal op haar lopende kredieten of bij de belastingen of bij de sociale zekerheid op 1 september 2020 of je onderneming had meer dan 30 dagen achterstal op 30 september 2020. Uitstellen die werden toegekend als Covid-19 steunmaatregel worden niet als achterstallen beschouwd.
  • Je onderneming heeft niet bij alle banken aan haar contractuele kredietverplichtingen voldaan en dit gedurende de laatste 12 maanden voorafgaand aan 31 augustus 2020 (ontving je reeds betalingsuitstel van je ondernemingskrediet tijdens de eerste periode tot 31 maart 2021, dan wordt dit niet beschouwd als een inbreuk op de contractuele kredietverplichtingen) of doorliep een actieve kredietherstructurering voorafgaand aan 31 augustus 2020.
  • Je onderneming heeft verlies geboekt in 2019.
  • Het netto-actief van je onderneming is vandaag negatief en de onderneming beschikt niet over de middelen om op korte termijn het kapitaal te versterken.

De bank rekent geen administratie- of dossierkosten voor het toegestane kapitaaluitstel. Zij verleent enkel uitstel voor kapitaalaflossingen, de interesten blijven doorlopen. Je kan betalingsuitstel aanvragen voor kredieten met een vast aflossingsplan, kaskredieten en vaste voorschotten, tenminste indien deze werden toegekend voor 1 april 2020. Leasing en factoring zijn in principe uitgesloten. Wil je gebruikmaken van deze maatregel, neem dan zeker tijdig contact op met je bank.

Vragen over het betalingsuitstel?

Elke onderneming beleeft deze crisis op haar manier. Je SBB-adviseur kan je meer inzicht geven in jouw financiële situatie en meezoeken naar een individuele oplossing.