Aanvraag schadevergoeding wateroverlast 2021: dien je dossier in bij het Vlaams Rampenfonds

De wateroverlast van 2021, van 14 tot 16 juli 2021, werd officieel als ramp erkend door de Vlaamse Regering. Kom je als landbouwer in aanmerking voor een tegemoetkoming van het Vlaams Rampenfonds? Tot 31 maart 2022 kan je je betalingsaanvraag indienen. 

Erkenning wateroverlast 2021 als ramp 

De wateroverlast, van 14 tot 16 juli 2021, is officieel erkend als ramp en werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Er is zowel een erkenning op vlak van hevige regenval als overstromingen, maar de geografische uitgestrektheid van de ramp is afgebakend. 

Voor de periode 14 tot 16 juli is er een erkenning van 'hevige regenval' voor zo'n 62 steden en gemeenten. ‘Hevige regenval’ betekent: regenval die overstromingen, opstuwingen van riolen of modderstromen veroorzaakte. Controleer of de schade die je opgelopen hebt, zich bevindt in één van de 62 steden en gemeenten die erkend zijn voor deze ramp. Over welke Vlaamse steden en gemeenten het gaat? Klik hier voor een overzicht op de website van het Vlaams Rampenfonds. 

Voor de periode 14-17 juli is er ook een erkenning op vlak van ‘overstromingen’ en voldoen 9 gemeenten (Dilsen-Stokkem, Geetbets, Genk, Halen, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meerhout) aan deze criteria.  

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming van het Vlaams Rampenfonds voor je teeltschade? 

  • De schade werd veroorzaakt door ‘hevige regenval’ of ‘overstroming’.  
  • De schade deed zich voor in één van de erkende gemeentes. 
  • Je hebt minstens 30% schade voor een bepaalde teelt. Alle percelen van je verzamelaanvraag worden hiervoor in rekening gebracht. 
  • Je hebt recht op een schadevergoeding van het Vlaams Rampenfonds voor je niet-verzekerde teelten, op voorwaarde dat je minimum 25% van je teelten verzekerd hebt met een brede weersverzekering in 2021. 
    • Voor hevige regenval komen de verzekerde percelen niet in aanmerking voor een tussenkomst van het Rampenfonds. Enkel de niet-verzekerde percelen/teelten komen in aanmerking. 
    • Let op! Overstromingen in de 9 erkende gemeentes vallen niet onder de ongunstige weersomstandigheden die verzekerd kunnen worden via een brede weersverzekering. Deze getroffenen zullen een tegemoetkoming krijgen los van het feit of ze al dan niet een brede weersverzekering hebben afgesloten.  
  • Er is voor meer dan 500 euro schade. 

 

Welke documenten heb je nodig bij zo’n betalingsaanvraag? 

Je dient je betalingsaanvraag in via het e-loket van het Vlaamse Rampenfonds of via de formulieren aanwezig op de website van het Vlaams Rampenfonds. Bij je betalingsaanvraag voeg je best volgende bijlagen toe: PV van de commissie, verzekeringscontract van de brede weersverzekering, facturen, bestekken, weegbonnen, verslag van een deskundige … Het is aangewezen om alle bewijzen die de aard en de omvang van de schade kunnen motiveren als bijlage op te laden. 

 

Vragen over of hulp nodig bij je aanvraag?

Kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van het Vlaams Rampenfonds? Neem dan contact op met je SBB-kantoor of je SBB-consulent. Wij helpen je graag verder bij het indienen van je dossier. Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur