Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Zomerakkoord 2017: wat verandert op fiscaal vlak voor ondernemers?

Gepubliceerd op 23-08-17

Het zomerakkoord waar premier Michel op 26 juli mee naar buiten kwam, bevat heel wat gunstige maatregelen voor ondernemers. Zowel voor eenmanszaken als vennootschappen liggen er enkele aantrekkelijke beslissingen op tafel. Ze zijn nog niet allemaal even uitgediept, maar de grote lijnen zien er veelbelovend uit.

Lagere vennootschapsbelasting

Wellicht is dit de belangrijkste beslissing van deze zomer: de huidige vennootschapsbelasting van 33% wordt afgebouwd naar 25% in 2020. In eerste instantie verlaagt de taks naar 29% in 2018. Daarnaast zal in 2018 ook de crisisbelasting van 3% dalen naar een lager %. In 2020 verdwijnt ze volledig.

Voor kmo’s gaat de maatregel nog een stap verder: zij betalen vanaf 2018 op hun eerste schijf van 100.000 euro slechts 20% vennootschapsbelasting. Voor de overige winst geldt het standaardtarief.

45.000 euro voor bedrijfsleiders

Elke onderneming moet vanaf 2018 jaarlijks minstens 45.000 euro bruto uitkeren aan een bedrijfsleider om geen bijzondere toeslag van 10% op het tekort te betalen. Ligt uw belastbare winst lager dan 45.000 euro? Dan mag de minimale bedrijfsleidersbezoldiging lager zijn , maar wel minstens gelijk aan het belastbare resultaat om in regel te zijn met deze voorwaarde. Als uw bedrijf jonger is dan 4 jaar, bent u van deze regel vrijgesteld.

Investeren wordt 20% aftrekbaar

Momenteel krijgt u een eenmalige investeringsaftrek van 8%. Vanaf 2018 wordt dit tijdelijk opgetrokken tot 20% voor zowel eenmanszaken als kmo’s, op voorwaarde dat de investering voldoet aan enkele voorwaarden. Personenwagens kunt u bijvoorbeeld nooit inbrengen onder deze maatregel. De specifieke investeringsaftrek, voor onder meer digitale of energiebesparende investeringen, wijzigt niet.

Verlaagde belastingdruk voor eenmanszaken

De fiscaliteit voor eenmanszaken en vennootschappen wordt deels gelijkgetrokken. Op die manier zal de belastingdruk op eenmanszaken, die belast worden als natuurlijke persoon, afnemen. De wijzigingen betreffen:

En er is meer

Deze maatregelen zijn slechts het topje van de ijsberg. Ook op niet-fiscaal vlak gaat een wind door de wetgeving. Een greep uit de vernieuwingen:

Weten welke invloed het zomerakkoord op uw cijfers heeft? Een SBB-adviseur in uw buurt licht het graag toe.

Chantal

Chantal

productmanager accountancy en fiscaliteit

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.