Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Zelfstandige tijdens tijdskrediet of loopbaanonderbreking: wat mag?

Gepubliceerd op 16-05-17

Een time-out van je job in loondienst lijkt wel het geknipte moment om als zelfstandige te beginnen. Maar wat zegt de wetgeving hierover? Krijg je nog financiële steun? En word je zelfstandige in hoofd- of in bijberoep? Alle opties op een rij.


Om meteen deze laatste vraag te beantwoorden: je kan niet ‘kiezen’ tussen hoofd- of bijberoep. Afhankelijk van je situatie wordt dit statuut aan jou als zelfstandige toegewezen. Heb je nog een hoofdactiviteit en uitkering, dan word je zelfstandige in bijberoep. In de andere gevallen word je zelfstandige in hoofdberoep.

Tijdskrediet of loopbaanonderbreking?

Je kan deeltijds of voltijds je loopbaan onderbreken en een onderbrekingsuitkering ontvangen van de RVA. Dit verlof heet loopbaanonderbreking als je bij de overheid werkt, of tijdskrediet in de privésector. De regels om een zelfstandige activiteit uit te oefenen tijdens loopbaanonderbreking of tijdskrediet verschillen.

Tijdskrediet combineren met een zelfstandige activiteit: hoe werkt het?

Sinds april 2017 kan je enkel nog tijdskrediet opnemen als je minstens twee jaar bij dezelfde werkgever aan de slag bent en een geldig motief hebt:

Indien je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op een uitkering. Maar hoe zit het als je start met een zelfstandige activiteit?


Situatie 1: deeltijds tijdskrediet

In dit geval blijft je job als loontrekkende je hoofdberoep. Daarnaast mag je zelfstandige in bijberoep worden maar je zal geen vervangingsinkomen ontvangen.
 

Situatie 2: voltijds tijdskrediet

Neem je voltijds tijdskrediet, dan kan je ook een zelfstandige activiteit opstarten. De RVA zal in dat geval geen vervangingsinkomen uitkeren. Bijgevolg gaat het om een zelfstandige activiteit in hoofdberoep, je hebt immers geen andere inkomsten.

Ben je al langer dan 12 maanden zelfstandige in bijberoep en neem je dan voltijds tijdskrediet? Dan heb je een jaar lang recht op uitkeringen en blijf je bijberoeper. Na een jaar vervalt de uitkering en word je zelfstandige in hoofdberoep.

Loopbaanonderbreking combineren met een zelfstandige activiteit: hoe werkt het?

In de openbare sector gelden andere regels. Een deeltijdse loopbaanonderbreking kan nooit gecombineerd worden met een zelfstandige activiteit. Wel ontvang je altijd een onderbrekingsuitkering, die een deel van je loon vervangt.

Alleen bij een voltijdse loopbaanonderbreking mag je een zelfstandige activiteit opstarten. Aangezien je een onderbrekingsinkomen krijgt, word je zelfstandige in bijberoep. Maar let op: de uitkering kan maximum 12 maanden gecombineerd worden met de zelfstandige activiteit. Daarna valt je uitkering weg en word je onvermijdelijk hoofdberoeper.
 

Verlof zonder wedde: een alternatief?
Als je werkgever hiervoor openstaat, kan je verlof zonder wedde aanvragen. Je hebt dan weliswaar geen recht op loon of een uitkering, maar je mag wel als zelfstandige beginnen. Omdat dit je enige inkomen is, word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep. 

Nog vragen over voorwaarden en formaliteiten over je start? Lees dan zeker onze startersgids. Uiteraard staan ook onze SBB-startersadviseurs klaar om je verder te helpen.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.