Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Wijziging verplichtingen diergeneesmiddelenregister

Gepubliceerd op 07-12-16

Op 8 augustus ging de nieuwe wet diergeneesmiddelen van kracht. Het Koninklijk Besluit van 21/07/2016 vervangt het KB van 2000 met betrekking tot de voorwaarden voor diergeneesmiddelengebruik in België. De nieuwe wet zorgt voor veranderingen in de werkwijze van zowel dierenartsen als veehouders.

De belangrijkste wijziging is het wegvallen van de risicoperiodes. Tot nog toe was de registratie van een diergeneeskundige behandeling enkel verplicht tijdens zogenaamde risicoperiodes. Per 8 augustus moet elk gebruik van diergeneesmiddelen genoteerd worden. Slechts voor twee diergroepen is er een uitzondering op de algemene registratieplicht namelijk niet-gespeende biggen van minder dan 4 weken en kalveren van minder dan één maand oud op het bedrijf van geboorte. In SANITEL moeten veehouders de registraties van hun dierenartsen valideren.

Onderstaande tabel vat alle wijzigingen voor veehouders samen (bron: FAVV).

 

Het FAVV zal de goede opvolging van het diergeneesmiddelenregister door de landbouwer controleren. Dit aspect is ook opgenomen in de randvoorwaarden zodat veehouders bij niet-naleving gekort kunnen worden op hun premies.

Meer informatie

De geïnteresseerde lezer kan deze FAVV brochure nalezen en kan ook steeds bij zijn SBB-consulent terecht voor meer informatie. We vertrouwen erop dat u via uw dierenarts geïnformeerd wordt over de verdere details van de verplichtingen.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.