Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Vermeldingen op factuur ingevolge gerechtelijke hervorming

Gepubliceerd op 29-10-14

Sedert 1 april 2014 ziet het gerechtelijk landschap er anders uit. Voortaan zijn er nog 12 gerechtelijke arrondissementen (voordien 27). Voor de rechtbanken van koophandel betekent dit een reductie van 27 naar 9 rechtbanken. Bovenstaande hervorming heeft gevolgen voor de verplichte vermelding van het zgn. ‘RPR’ op uw factuur. Ook het bevoegdheidsbeding opgenomen in uw algemene factuurvoorwaarden moet worden aangepast.

De 9 rechtbanken van koophandel zijn resp. gelegen te Antwerpen, Gent, Brussel (Franstalig en Nederlandstalig), Luik en Bergen (i.e. 5 rechtbanken op het niveau van de hoven van beroep) en in Leuven, Nijvel en Eupen. De voordien bestaande zittingsplaatsen (bijvoorbeeld Mechelen, Turnhout, Kortrijk enz…) blijven behouden maar zijn nu ‘afdelingen’ van de nieuwe grotere rechtbanken van koophandel. Leuven, Nijvel en Eupen hebben geen afdelingen.

In de praktijk zijn er de volgende rechtbanken van koophandel: 

Wat betekent dit voor u?

  1. RPR 
    RPR is de afkorting van ‘rechtspersonenregister’ en wordt gevolgd door de vermelding van de zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft.

    Concreet betekent dit dat het RPR op de factuur uitgebreid moet worden. Eerst moet de rechtbank van koophandel vermeld worden en volgens, indien van toepassing, de afdeling van die rechtbank. Voorbeeld: de vroegere vermelding ‘RPR Mechelen’ wordt thans ‘RPR Antwerpen, afdeling Mechelen’. Voor een vennootschap gelegen te Kortrijk wordt dit ‘RPR Gent, afdeling Kortrijk’. Voor Leuven, Nijvel en Eupen verandert er niets. Deze verplichting geldt enkel voor vennootschappen en niet voor eenmanszaken.

  2. Het bevoegdheidsbeding
    Het is aangewezen om ook het bevoegdheidsbeding opgenomen in uw factuurvoorwaarden aan te passen. Waar bijvoorbeeld de rechtbank van koophandel te Oudenaarde bevoegd was om kennis te nemen van geschillen, wordt dit nu ‘de rechtbank van koophandel te Gent, afdeling Oudenaarde’.

Wat met uw oud briefpapier?

U moet uw voorgedrukt briefpapier niet meteen weggooien. Wel voegt u op uw briefpapier best de nieuwe, correcte benaming toe, bijvoorbeeld in een extra kader of met een sticker.

 

Sofia

Sofia

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.