Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U gaat weldra op pensioen? Doe tijdig uw aanvraag om bijdragen te besparen!

Gepubliceerd op 13-04-15

Zoals u reeds eerder in onze artikels kon lezen betaalt u vanaf 2015 nog altijd een bijdrage op uw inkomen van drie jaar geleden. Maar dat is voortaan een voorlopige bijdrage. Na twee jaar volgt een definitieve berekening van de sociale bijdragen voor 2015 op basis van het exact beroepsinkomen van dat jaar. Dezelfde berekening gebeurt voor de daaropvolgende jaren.

Indien u met pensioen gaat en uw activiteit stopzet, kunt u een aanvraag doen om na uw pensionering geen regularisaties meer te ontvangen. U kunt hierdoor een belangrijke som geld besparen.

Wettelijke voorwaarden

Er gelden enkele wettelijke voorwaarden om geen regularisatiebijdragen meer te moeten betalen als u met pensioen gaat:

Let wel op!

Uw aanvraag is één geheel en slaat zowel op de regularisatiebijdragen die u moet bijbetalen als terugbetaald zult krijgen. U moet dus inschatten of het saldo voor de ganse periode positief of negatief is. Regularisaties die al gebeurd zijn vóór de pensionering, tellen niet mee.

 

U gaat bijvoorbeeld met pensioen op 1 april 2017. Voor 2015 moet u 4.400 euro bijbetalen, maar voor 2016 en 2017 moet u in het totaal 5.000 euro terugbetaald krijgen. In totaal is dat dus 600 euro in uw voordeel. Daarom vraagt u beter geen afstand van regularisaties aan. Deed u ondertussen al een aanvraag, dan kunt u die weer intrekken.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De regering nam nog geen officiële beslissing over het effect van de niet-regularisatie op de pensioenberekening, maar de bedoeling zou zijn dat het minimumpensioen toekenbaar zou blijven. Dat zou voor gevolg hebben dat de overgrote meerderheid van de zelfstandigen geen nadelig effect op het pensioen zal ondervinden. Enkel voor zelfstandigen die een pensioen opbouwen boven het miniumumpensioen zou dit nadelig zijn. Om recht te hebben op het minimumpensioen moet men sinds 1984 een gemiddeld beroepsinkomen van 40.000 euro per jaar hebben genoten.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.