Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Is het nog mogelijk uw woning te verbouwen aan 6% btw?

Gepubliceerd op 12-09-14

Wanneer u uw woning wil renoveren, kan dit mogelijk aan het verlaagd btw-tarief van 6%. Ook voor de afbraak en heropbouw wordt er voorzien in een verlaagd btw-tarief.

Hiervoor moeten uiteraard aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. 

Blijkbaar is er wat onduidelijkheid over het feit of dit verlaagd btw-tarief nog van toepassing is of binnenkort nog van toepassing zal zijn.

De btw-administratie heeft in een beslissing van 13 mei 2014 namelijk haar standpunt verduidelijkt over de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6% voor renovatie van woningen en de afbraak en heropbouw van woningen in stadsgebieden door bouwpromotoren. Met deze beslissing bevestigt de administratie dat het verlaagd tarief van 6% niet meer zal aanvaard worden bij gesplitste verkoopstructuren.

Wat betekent dit nu concreet?

Dit betekent dat u nog steeds kan genieten van het verlaagd btw-tarief wanneer uw woning ouder is dan 5 jaar, hoofdzakelijk voor privédoeleinden wordt gebruikt en het effectief gaan om zogenaamde "werken in onroerende staat" aan de woning zelf (dus geen tuinwerkzaamheden). Op dit vlak is er niets gewijzigd.

Uiteraard moet het hier steeds gaan om de renovatie van de woning. De werken mogen niet zodanig uitgebreid zijn dat ze een nieuwe woning als resultaat hebben. Als algemeen criterium om te spreken van een verbouwing geldt dat de uitgevoerde werken op een relevante wijze moeten steunen op de oude dragende muren en, meer algemeen, op de wezenlijke structuur van het bestaand gebouw. De uitbreiding van een bestaande woning kan slechts worden beschouwd als een renovatie voor zover de oppervlakte van het oude gedeelte betekenisvol is ten aanzien van het nieuwe gedeelte. Er kan worden van uitgegaan dat dit het geval is wanneer de totale oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft na de uitvoering van de werken groter is dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na de uitvoering van de werken. Is dit niet het geval, is er geen sprake meer van een renovatie, maar van een "nieuw gebouw" en moeten de facturen normaal gezien met 21% worden opgemaakt.

Er ontstaat echter mogelijks een probleem wanneer een bouwpromotor via één overeenkomst eerst een oud gebouw verkoopt en daarbij meteen afspreekt met de koper, weliswaar via een tweede overeenkomst, dat hij de woning ook zal renoveren. De verkoop van de woning gebeurt dan zonder btw (onder registratierechten), terwijl de renovatiewerken aan 6% worden gefactureerd. Wat er in de praktijk plaatsvindt is niets anders dan de verkoop van een nieuw gebouw met onderliggende grond, wat voor het geheel aan het 21% btw-tarief is onderworpen.

De btw-administratie heeft nu formeel bevestigd dat zulke kunstmatig gesplitste verkoopsstructuren misbruik uitmaken. Wanneer de promotor zelf twee overeenkomsten sluit (een verkoopovereenkomst met daarnaast een aannemingsovereenkomst) is er sowieso sprake van misbruik. Wanneer de verkoper en de aannemer twee verschillende entiteiten zijn, is er sprake van misbruik wanneer blijkt dat beide vennootschappen verwant zijn en de voorgestelde overeenkomsten verbonden zijn. Dit dient geval per geval bekeken te worden. Er is uiteraard geen probleem wanneer men een oud gebouw koopt en zelf een aannemer zoekt om dit gebouw te renoveren.

Concreet betekent deze beslissing dat wanneer men een oud appartement koopt (al dan niet op plan) van een bouwpromotor onder registratierechten, het 6% btw-tarief voor renovatie en afbraak en heropbouw niet meer zal worden aanvaard voor wat betreft de uitgevoerde werken, tenminste niet wanneer de brouwpromotor en de aannemer dezelfde zijn of verwant. In dat geval is er sprake van de aankoop van een nieuw appartement, onderworpen aan 21% btw.

Er wordt wel uitdrukkelijk bevestigd dat wanneer de belastingplichtige een formeel akkoord (beslissing of ruling) heeft met de administratie dat zulke gesplitste verkoopsstructuur toestaat, men hier niet op zal terugkomen. Voor de toekomst dient er echter met de beslissing rekening te worden gehouden.

 

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.