Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Is btw-aftrek nog mogelijk na het verstrijken van de verjaringstermijn?

Gepubliceerd op 02-07-18

Voor een ondernemer is de btw-aftrek natuurlijk niet onbelangrijk. Hij kan de btw nog recupereren tot het einde van het derde kalenderjaar dat volgt op de factuurdatum. Dit betekent concreet dat de btw aangerekend op een factuur van mei 2016 nog kan worden teruggevraagd tot en met 31 december 2019. Dit zal ten laatste moeten gebeuren via de btw-aangifte van november 2019 of die van het derde kwartaal 2019. De volgende aangifte wordt pas in 2020 ingediend en dat is onherroepelijk te laat.

Soms kan het gebeuren dat er bij de leverancier een btw-controle plaatsvindt waarbij de controleur vaststelt dat de facturen foutief zonder btw werden opgemaakt of aan een te laag btw-tarief. De leverancier zal natuurlijk de oorspronkelijke facturen willen corrigeren en de btw verhalen op zijn afnemer. Deze laatste heeft dan geen mogelijkheid meer om deze btw terug te vragen, wanneer de 3 jarige termijn is verstreken. De 3 jarige termijn begint te lopen bij de oorspronkelijke factuur.

Het Hof van Justitie heeft recent (21 maart 2018) geoordeeld dat dit een schending is van het neutraliteitsbeginsel, aangezien de btw-administratie btw incasseert terwijl de afnemer deze niet meer kan terugvragen. Het is nog afwachten hoe de btw-administratie op dit nieuwe standpunt zal reageren, maar een eerste contact was toch al veelbelovend.

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.