Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Het Zomerakkoord: Hogere investeringsaftrek vanaf 2018!

Gepubliceerd op 24-08-17

n het zomerakkoord heeft de federale regering beslist om de vennootschapsbelasting te hervormen en om een aantal fiscale voordelen voor zelfstandigen te verhogen. Zo zal de investeringsaftrek van 8% zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen tijdelijk verhoogd worden naar 20% vanaf 2018 tot en met 2019. Is het dan zinvol om uw investeringsplannen uit te stellen naar 2018? Hierna een woordje uitleg.

De investeringsaftrek

Zelfstandigen en vennootschappen die een investering doen kunnen vandaag 8% van de aankoopprijs aftrekken van het belastbaar inkomen. Voor een zelfstandige kan dit een belastingbesparing geven tot 50%. Voor een vennootschap kan dit een belastingbesparing geven tot 33,99%. Indien er in het jaar van de investering geen of onvoldoende belastbaar inkomen is, dan kan het niet benutte gedeelte van de investeringsaftrek worden overgedragen naar het volgend belastbaar jaar.

Tijdelijk verhoogd naar 20%!

Voor investeringen vanaf 2018 tot en met 2019 wordt de investeringsaftrek tijdelijk verhoogd naar 20%. Dit is een grote stijging waardoor het misschien interessant kan zijn om uw investeringsplannen in het najaar  even uit te stellen naar volgend jaar.

Een eenvoudig cijfervoorbeeld

Uw vennootschap CopCo bvba heeft een jaarlijkse netto winst van 600.000 euro. Uw vennootschap wenst te investeren in een nieuwe machine van 100.000 euro. Indien uw vennootschap de investering doet in het jaar 2017, dan zal uw vennootschap 8.000 euro investeringsaftrek genieten en een belastingbesparing realiseren tot 2.719,20 euro (d.i. 8.000 euro x 33,99%). Indien uw vennootschap de investering doet in het jaar 2018, dan zal uw vennootschap 20.000 euro investeringsaftrek genieten en een belastingbesparing realiseren tot 5.916 euro (d.i. 20.000 euro x 29,58%, het basis belastingtarief dat vanaf 2018 wordt ingevoerd. Lees ook ons artikel “Wordt uw vennootschapswinst belast aan 20,4%?”). Met andere woorden, door de investering uit te stellen naar 2018 kan de vennootschap de aankoopkost voor een groter deel fiscaal kunnen recupereren dan wanneer ze dezelfde investering dit jaar zou doen...

Nu, een investering in het jaar 2017 zal niet altijd nadeliger zijn dan wanneer dezelfde investering in 2018 wordt gedaan. Een vennootschap die in 2017 nog een investering doet kan de investering nog afschrijven (eventueel zelfs degressief) en een belastingbesparing realiseren aan het huidig hoger belastingtarief in de vennootschapsbelasting. Optimalisatieberekeningen dringen zich dus op om een juiste beslissing te nemen.

Indien u een zelfstandige zonder vennootschap bent (eenmanszaak of vrije beroeper), dan zal een investering in 2018 wel altijd voordeliger zijn dan een investering in het jaar 2017…

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.