Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Grens verbod cash betalingen wordt verhoogd tot 7.500 euro

Gepubliceerd op 15-12-14

Bankbiljetten en muntstukken zijn een wettelijk betaalmiddel. Een ondernemer mag een klant dus in principe niet weigeren om in cash geld te betalen. Er bestaat echter een zeer belangrijke uitzondering op die regel, namelijk het verbod van bepaalde betalingen in contanten op grond van de anti-witwaswetgeving. Dit verbod wordt binnenkort weer versoepeld…hierna een woordje uitleg.

Grens van € 3.000 wordt verhoogd tot € 7.500

Sinds 1 januari 2014 is het wettelijk verboden om een cash betaling te ontvangen bij de verkoop van goederen (zowel roerende als onroerend goederen) of bij dienstverleningen (bijvoorbeeld een vrij beroeper, consultant of aannemer) indien de totale prijs meer bedraagt dan € 3.000. Bij de verkoop van een onroerend goed mag helemaal niets meer in cash betaald worden. De federale regering Michel I heeft recent aangekondigd dat de grens van € 3.000 zal verhoogd worden tot € 7.500. 

Bij de beoordeling van de drempel van € 3.000 (of binnenkort van € 7.500) is het totale (factuur)bedrag waar de (deel)betaling op slaat van belang. Het betaalde bedrag zelf is dus niet relevant. Met andere woorden, de regel verbiedt een ondernemer om een cash voorschot te vragen van € 2.000 op een levering (van producten of diensten) voor een totale waarde van € 10.000. Er is een echter versoepeling voorzien. Indien de deelbetaling op zich ten hoogste 10% bedraagt van de totale prijs én niet hoger is dan € 3.000 (of binnenkort van € 7.500), mag de ondernemer die deelbetaling toch cash ontvangen zonder dat hij hierbij de wet overtreedt. Een voorschot in contanten van € 1.000 op een levering voor een totale waarde van € 10.000 is dus toegelaten, terwijl de betaling in contanten van € 2.000 op diezelfde levering niet is toegelaten. Let op, er is geen versoepeling voor vastgoedtransacties. Daar zijn alle cash betalingen inclusief voorschotbetalingen, verboden.

Wat als de ondernemer een overtreding maakt?

De ondernemer is dan wettelijk verplicht om zijn eigen overtreding aan te geven bij de anti-witwascel (Cel voor Financiële Informatieverwerking). Blijkt bij een controle door de economische inspectie dat hij dat niet gedaan heeft, dan riskeert hij een boete. De boete bedraagt maximaal 10% van het bedrag dat de ondernemer ten onrechte in contanten ontvangen heeft…

 

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.