Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De aangifte van uw personenbelasting 2017: wat is nieuw en netelig?

Gepubliceerd op 02-06-17

Het is stilaan vaste prik: zowat elk jaar wordt de personenbelasting wat complexer. Voor 2017 prijken maar liefst 885 codes op uw aangifte, 75 meer dan vorig jaar. Hoewel tax-on-web een stukje gebruiksvriendelijker wordt, blijft u maar beter alert voor enkele nogal verraderlijke fiscale adders onder het gras.

De aangroei van fiscale codes heeft alles te maken met de regionalisering van de woonfiscaliteit, de waaier aan belastingtarieven op roerende inkomsten, nieuwe belastingmaatregelen (zoals de speculatietaks) en extra fiscale stimuli (bijvoorbeeld voor horecapersoneel). Het zijn precies die nieuwigheden die kunnen leiden tot kopzorgen – of erger nog: fiscale uitglijders die uw portemonnee raken.

1. Klassiek zorgenkind: de woonlening

Sloot u uw hypotheeklening af na 2015, dan is het opletten geblazen. De nieuwe Vlaamse ‘geïntegreerde woonbonus’ zorgt voor 8 extra codes, al zal een elektronische wizard u op weg zetten doorheen dit doolhof. Toch blijft het uitkijken voor valkuilen. Leende u bijvoorbeeld vorig jaar extra voor zonnepanelen of verbouwingen en geeft u deze nieuwe lening aan, dan speelt u uw fiscale voordeel voor uw woonlening definitief kwijt.

2. Kinderen ten laste of niet?

Dat uw belastingvrije som groter wordt naarmate u meer kinderen hebt, lijkt een eenvoudig fiscaal principe. Maar uw kinderen blijven enkel fiscaal ten laste onder een aantal voorwaarden, en die werden dit jaar aangescherpt. Zo moet uw kind niet alleen bij u thuis gedomicilieerd zijn, hij of zij heeft ook een inkomstengrens. Verdiende uw kind bij, dan kent u maar beter de grens die van toepassing is op uw gezinssituatie. Deze blogpost licht de loonplafonds toe.

3. Roerende inkomsten: tal van tarieven

Vorig jaar steeg de roerende voorheffing al van 25 naar 27%, dit jaar ligt het tarief op 30%. Maar op die belasting op inkomsten uit kapitaal bestaan ook heel wat uitzonderingen. Die zijn goed voor 24 extra codes. Ook auteursrechten blijven, tot aan het plafond van 57.590 euro, belast aan slechts 15%. Haalt u meer beroepsinkomsten uit auteursrechten, dan wordt dit surplus in principe belast volgens het klassieke progressieve tarief.

4. Ook minder voor de hand liggende inkomsten

Uw inkomsten kunnen vele vormen aannemen. Ook interesten of dividenden uit het buitenland horen dus thuis op uw aangifte. Dat landen steeds meer fiscale informatie met elkaar uitwisselen, zorgt er trouwens voor dat de fiscus sowieso weet heeft van dergelijke inkomstenbronnen.

Een andere vorm van inkomsten zijn de meerwaarden die beleggers realiseerden op de verkoop van aandelen. In 2016 was er een speculatiebelasting voor aandelen die binnen de 6 maanden terug werden doorverkocht – al werd die taks inmiddels afgeschaft wegens geen denderend succes. Hield uw financiële instelling de speculatietaks niet in, dan moet u die inkomsten zelf aangeven.

5. … en nog een resem fiscale wijzigingen

Voor ondernemers heeft de nieuwe aangifte voor personenbelasting nog enkele nieuwigheden in petto. Een greep uit het ruime aanbod: een herkwalificatieregeling voor huurkomsten van bedrijfsleiders, nieuwe fiscale regels voor diamanthandelaars, een aangepaste huurwaarde voor niet-verhuurd buitenlands onroerend goed, de tax shelter voor startende vennootschappen enzovoort.

 

Fiscale knowhow onontbeerlijk

Zonder voorkennis het fiscale labyrint betreden is in 2017 meer dan ooit een risico. Dat geldt bij uitstek voor zelfstandigen. Zonder fiscale back-up mist u vast minder bekende aftrekposten of fiscale slimmigheden die uw eindafrekening stevig kunnen beïnvloeden. Contacteer een SBB-kantoor in uw buurt voor ondersteuning.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.