Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Artsenvennootschap successievrij overdragen!

Gepubliceerd op 19-08-14

De Nationale Raad van de orde van geneesheren heeft op 14 december 2013 een advies gepubliceerd over de overdracht van de blote eigendom van aandelen in een artsenvennootschap naar een niet-arts. In het kader van een familiale vermogensplanning biedt de techniek de mogelijkheid om een artsenvennootschap successievrij over te dragen.

De Nationale Raad van de orde van geneesheren aanvaardt een opsplitsing van aandelen in blote eigendom en vruchtgebruik. De versoepeling biedt een arts die actief is via een vennootschap de mogelijkheid om de blote eigendom te schenken aan zijn kinderen (artsen of niet-artsen). De opsplitsing dient aan voorwaarden te voldoen. Zo dient de vruchtgebruiker steeds een arts te zijn, de lidmaatschapsrechten (stemrechten) gekoppeld aan de aandelen komen uitsluitend toe aan de vruchtgebruiker-arts, de blote eigenaar is een natuurlijke persoon en moet nominatief in de statuten staan, wanneer de blote eigenaar de volle eigendom verwerft moet hij de aandelen onmiddellijk aan een andere arts of het doel van de vennootschap wijzigen (bijvoorbeeld van een artsenvennootschap naar een vastgoedvennootschap wijzigen).

Met techniek van de opsplitsing van de aandelen kan de vruchtgebruiker-arts zijn vennootschap overdragen zonder successierechten. De arts behoudt tijdens zijn leven niet alleen de controle over de vennootschap maar ook de vruchten (dividenden) uit de vennootschap. Bij overlijden gaat het vruchtgebruik automatisch over naar de blote eigenaar(s) zonder successierechten.

Opgelet, de schenking van de blote eigendom dient geregeld te worden in een notariële akte. Dit kan gebeuren voor een Belgische notaris met registratierechten of eventueel met vrijstelling van registratierechten indien de voorwaarden voor de zgn. schenking van de familiale onderneming vervuld zijn. De schenking mag ook gebeuren voor een Nederlandse notaris zonder registratierechten. De schenker mag dan niet binnen de drie jaar overlijden, anders zullen er wel successierechten verschuldigd zijn…

Bron: Advies dd. 14/12/2013, www.ordomedic.be

 

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.