Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Aankoop gezinswoning aan 7%: nog even geduld!

Gepubliceerd op 16-01-18

Wie vandaag een huis of een appartement koopt moet naast de aankoopprijs ook registratierechten betalen. Die belasting bedraagt 5% voor een bescheiden woning en 10% voor een andere woning. Goed nieuws, de Vlaamse regering heeft op 23 december 2017 beslist om dit onderscheid af te schaffen en om de registratierechten voor de aankoop van een gezinswoning te verlagen van 10% naar 7%.

 

Wie vandaag een bescheiden woning of een bouwgrond koopt om er een bescheiden woning op te bouwen, betaalt 5% registratierechten. Een woning of bouwgrond is ‘bescheiden’ indien het kadastraal inkomen een bepaald bedrag niet overschrijdt (tabel).

Kadastraal inkomen Bedrag Verhoging  wegens  kinderlast
Aard van het onroerend goed     maximum KI     3-4 5-6 7
Woning 745 845 945 1.045
Bouwgrond 323 nvt nvt nvt

De verhoging wegens kinderlast geldt enkel voor de aankoop van een woning en niet voor bouwgronden.

Het verlaagd tarief van 5% is enkel mogelijk indien de koper geen eigenaar is van een andere woning, tenzij die andere woning is geërfd en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wie vandaag een niet-bescheiden woning koopt betaalt 10% registratierechten. Een gehuwd koppel zonder kinderen die een woning met een kadastraal inkomen van 960 euro en een marktwaarde van 450.000 euro koopt, betaalt dus 45.000 euro registratierechten (450.000 euro x 10%).

De Vlaamse regering heeft beslist om het onderscheid tussen een bescheiden en een niet-bescheiden woning af te schaffen. Iedere persoon die een enige gezinswoning koopt en die binnen de twee jaar intrekt, zal 7% registratierechten betalen. Het moet dus wel gaan om een enige woning! Indien het gehuwd koppel in ons voorbeeld een enige gezinswoning van 450.000 euro koopt, dan betalen zij 31.500 euro registratierechten. Dit is 3% of 13.500 euro goedkoper!

Het kan zelfs nog goedkoper, voor kleine huizen (verkoopprijs onder de 200.000 euro) komt er een vrijstelling van 80.000 euro. Op de eerste schijf van 80.000 euro zullen er dus geen registratierechten zijn. Bovendien, wie binnen de 5 jaar na de aankoop van de enige gezinswoning een ingrijpende energetische renovatie uitvoert moet 6% registratierechten betalen ipv 7%. Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij de verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig worden vervangen en waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd.

De registratierechten voor de aankoop van een tweede verblijf, een enige woning die niet binnen de twee jaar wordt ingetrokken door de koper etc. blijven op 10%.

De nieuwe maatregel zou nog vóór de zomer 2018 in werking treden. Het is een positieve maatregel al betekent dit nu een dilemma voor degene die nog in het voorjaar 2018 een enige gezinswoning willen kopen: “Kopen aan 10% of wachten tot het 7% is?”…

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.