Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

 

Zoek een artikel

Zoek

Hoeveel sociale bijdragen betaal je als zelfstandige in bijberoep?

Gepubliceerd op 27-07-17

Ook als zelfstandige in bijberoep ontsnap je er niet aan: de sociale bijdragen. Elke drie maanden krijg je van je sociaal verzekeringsfonds een afrekening in de bus. Op jaarbasis gaat maar liefst 20,5% van je belastbaar inkomen naar die bijdragen. Maar hoe wordt je allereerste sociale bijdrage als starter dan berekend? En: wat krijg je daar eigenlijk voor terug?

Lees verder

De sociale bijdragen voor startende zelfstandigen vanaf 2017

Gepubliceerd op 27-07-17

Sociale zekerheid is een uitgebreid stelsel in België, en dat heeft zijn prijs. Ongeveer een vijfde van je belastbaar inkomen verzekert je onder meer van kinderbijslag, gezondheidszorg, uitkering bij ziekte en pensioen. Maar aan wie en wanneer moet je deze bijdragen betalen? En vooral: waar moet je als starter rekening mee houden?

Lees verder

Bezorg je fiscaal attest tax shelter tegen 31 juli aan de fiscus

Gepubliceerd op 11-07-17

Hebben particulieren vorig jaar in je startende vennootschap geïnvesteerd in het kader van de tax shelter? Dan hebben zij recht op een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering. Vergeet alleen geen kopie van je attest te bezorgen aan de fiscus vóór 31 juli 2017.

Lees verder

Intragroepsfinanciering: een winstdelende lening van een buitenlandse moedervennootschap

Gepubliceerd op 05-07-17

Een winstdelende lening of een ‘profit participating loan’ (PPL) is een financieringstechniek die vaak gebruikt worden in een internationale groep van vennootschappen. In het verleden was dit een fiscaal interessante optimalisatietechniek maar door een wijziging van de Europese moeder-dochterrichtlijn is de financieringstechniek minder interessant geworden… Hierna geven we een korte toelichting over de fiscale aandachtspunten wanneer een buitenlandse moedervennootschap een winstdelende lening geeft aan een Belgische dochtervennootschap.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Financiering via een buitenlandse vennootschap

Gepubliceerd op 05-07-17

De financiering van een Belgische vennootschap is geen eenvoudige zaak. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat juridische en fiscale aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Die aspecten zijn complex indien het gaat over een financiering in een internationale context, bijvoorbeeld wanneer een Belgische vennootschap een lening krijgt van een buitenlandse vennootschap. Hierna worden een aantal fiscale aandachtspunten kort toegelicht.

Lees verder

Extra belastingen op uw bedrijfswagen met tankkaart: hoe vermijden?

Gepubliceerd op 05-07-17

Sinds 1 januari 2017 wordt uw vennootschap zwaarder belast als ze aan u of uw werknemer een bedrijfswagen met tankkaart aanreikt. De vennootschap wordt niet meer belast op 17% van het forfaitair voordeel alle aard maar wel op 40%. Kunt u dit vermijden door beroeps- en privéritten op te splitsen? En zo ja, is dat dan wel voordeliger?

Lees verder

Nieuwe kilometervergoeding vanaf 1 juli 2017

Gepubliceerd op 26-06-17

Een werknemer (of bedrijfsleider) die zijn eigen wagen gebruikt voor professionele verplaatsingen voor zijn werkgever (of vennootschap) maakt kosten die eigenlijk voor rekening zijn van die werkgever (of vennootschap). Deze kosten worden in het fiscaal recht gekwalificeerd als zogenaamde ‘kosten eigen aan de werkgever’. Kan u die (auto)kosten laten terugbetalen door uw werkgever? Zo ja, kan uw werkgever u hiervoor een forfaitaire vergoeding geven? Hierna krijgt u een korte toelichting over de zogenaamde belastingvrije kilometervergoeding. De regels voor werknemers gelden in principe ook voor de zelfstandige bedrijfsleiders.

Lees verder

De zorgvolmacht: beslis zelf over de toekomst van uw vermogen

Gepubliceerd op 20-06-17

Wat met uw vermogen als u – hopelijk pas in de verre toekomst – niet meer in staat bent om er zelf beslissingen over te nemen? Sinds 2014 bestaat daar een relatief eenvoudige oplossing voor. Via een zorgvolmacht kunt u een of twee personen als ‘lasthebber’ aanduiden. Zo vermijdt u dat een rechter uw geld onder de hoede plaats van iemand waar u helemaal niet voor gekozen hebt.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Malafide reclameronselaars: zo ben je ze te slim af

Gepubliceerd op 13-06-17

Als ondernemer koop je al eens advertentieruimte aan in een magazine of brochure. Maar niet alle spelers op de markt hebben eerzame bedoelingen. Ontdek hoe malafide reclameronselaars te werk gaan, en hoe je hun valstrikken omzeilt.

Lees verder

De btw-vrijstelling als zorgkundige: dit zijn de voorwaarden

Gepubliceerd op 09-06-17

Heel wat zelfstandigen in de zorgsector hoeven hun patiënten geen btw aan te rekenen. Voor bijvoorbeeld artsen, verplegers en vroedvrouwen stond de btw-vrijstelling al langer zwart op wit in de wet. Sinds 2017 is er ook meer duidelijkheid voor zorgkundigen: onder enkele voorwaarden is ook uw beroep vrijgesteld van btw.  

Lees verder

Btw-tarief aanrekenen als zelfstandige: was het nu 6, 12 of 21%?

Gepubliceerd op 07-06-17

Quizvraag: wat is het verschil tussen een geneesmiddel, margarine en een zakje chips? Antwoord: voor elk product geldt een ander btw-tarief. Als startende ondernemer is het niet altijd duidelijk welk tarief voor jouw prestaties geldt. En misschien moet je zelfs helemaal geen btw aanrekenen. Zeker als je prijzen inclusief btw zijn vastgesteld, is het belangrijk niet teveel btw af te dragen.

Lees verder

De aangifte van uw personenbelasting 2017: wat is nieuw en netelig?

Gepubliceerd op 02-06-17

Het is stilaan vaste prik: zowat elk jaar wordt de personenbelasting wat complexer. Voor 2017 prijken maar liefst 885 codes op uw aangifte, 75 meer dan vorig jaar. Hoewel tax-on-web een stukje gebruiksvriendelijker wordt, blijft u maar beter alert voor enkele nogal verraderlijke fiscale adders onder het gras.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak
Laad meer berichten