Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

 

Zoek een artikel

Zoek

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Forfaitaire beroepskosten voor uw eenmanszaak

Gepubliceerd op 05-04-18

Eenmanszaken kunnen énkel hun werkelijke beroepskosten bewijzen en aftrekken van hun exploitatiewinsten. Nieuw vanaf inkomstenjaar 2018 is dat zij ook kunnen kiezen voor de aftrek van een forfaitaire beroepskost. Hierna een woordje uitleg.

Lees verder

Aankoop gezinswoning aan 7%: nog even geduld!

Gepubliceerd op 16-01-18

Wie vandaag een huis of een appartement koopt moet naast de aankoopprijs ook registratierechten betalen. Die belasting bedraagt 5% voor een bescheiden woning en 10% voor een andere woning. Goed nieuws, de Vlaamse regering heeft op 23 december 2017 beslist om dit onderscheid af te schaffen en om de registratierechten voor de aankoop van een gezinswoning te verlagen van 10% naar 7%.

Wie vandaag een bescheiden woning of een bouwgrond koopt om er een bescheiden woning op te bouwen, betaalt 5% registratierechten. Een woning of bouwgrond is ‘bescheiden’ indien het kadastraal inkomen een bepaald bedrag niet overschrijdt (tabel).

Kadastraal inkomen Bedrag Verhoging  wegens  kinderlast
Aard van het onroerend goed     maximum KI     3-4 5-6 7
Woning 745 845 945 1.045
Bouwgrond 323 nvt nvt nvt

De verhoging wegens kinderlast geldt enkel voor de aankoop van een woning en niet voor bouwgronden.

Het verlaagd tarief van 5% is enkel mogelijk indien de koper geen eigenaar is van een andere woning, tenzij die andere woning is geërfd en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wie vandaag een niet-bescheiden woning koopt betaalt 10% registratierechten. Een gehuwd koppel zonder kinderen die een woning met een kadastraal inkomen van 960 euro en een marktwaarde van 450.000 euro koopt, betaalt dus 45.000 euro registratierechten (450.000 euro x 10%).

De Vlaamse regering heeft beslist om het onderscheid tussen een bescheiden en een niet-bescheiden woning af te schaffen. Iedere persoon die een enige gezinswoning koopt en die binnen de twee jaar intrekt, zal 7% registratierechten betalen. Het moet dus wel gaan om een enige woning! Indien het gehuwd koppel in ons voorbeeld een enige gezinswoning van 450.000 euro koopt, dan betalen zij 31.500 euro registratierechten. Dit is 3% of 13.500 euro goedkoper!

Het kan zelfs nog goedkoper, voor kleine huizen (verkoopprijs onder de 200.000 euro) komt er een vrijstelling van 80.000 euro. Op de eerste schijf van 80.000 euro zullen er dus geen registratierechten zijn. Bovendien, wie binnen de 5 jaar na de aankoop van de enige gezinswoning een ingrijpende energetische renovatie uitvoert moet 6% registratierechten betalen ipv 7%. Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij de verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig worden vervangen en waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd.

De registratierechten voor de aankoop van een tweede verblijf, een enige woning die niet binnen de twee jaar wordt ingetrokken door de koper etc. blijven op 10%.

De nieuwe maatregel zou nog vóór de zomer 2018 in werking treden. Het is een positieve maatregel al betekent dit nu een dilemma voor degene die nog in het voorjaar 2018 een enige gezinswoning willen kopen: “Kopen aan 10% of wachten tot het 7% is?”…

Lees verder

Een fiscale voorziening: Wat kan nog na het zomerakkoord?

Gepubliceerd op 08-01-18

Uw vennootschap kan een boekhoudkundige voorziening aanleggen voor toekomstige risico’s of kosten. Hiermee kan het boekhoudkundig resultaat van uw vennootschap verminderd worden met toekomstige scherp omschreven risico’s en kosten. Onder bepaalde voorwaarden wordt een dergelijke voorziening fiscaal vrijgesteld, zodat ook het fiscaal resultaat van uw vennootschap vermindert. Het zomerakkoord van de federale regering en de wet van 25 december 2017 beperken de voorzieningen die fiscaal worden vrijgesteld. Hierna een woordje uitleg.

 

Lees verder

Exploitatievennootschap in eigen naam of met managementvennootschap?

Gepubliceerd op 06-09-17

Stel: u wil gemeenschappelijke activiteiten met andere ondernemers samenbrengen in een nieuwe vennootschap. Wie houdt de aandelen dan aan in deze exploitatievennootschap: de privépersonen of de individuele (management)vennootschappen? Die keuze hangt af van de context en factoren op het vlak van financiering, optimalisatie en successie. Bovendien hangen aan beide opties verreikende fiscale gevolgen vast.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Het Zomerakkoord: Is uw vennootschap vanaf 2018 belastbaar op beleggingsmeerwaarden?

Gepubliceerd op 29-08-17

In het zomerakkoord heeft de federale regering beslist om de vennootschapsbelasting te hervormen. De hervorming bestaat uit positieve maatregelen maar ook uit compensatiemaatregelen. Eén van de compensatiemaatregelen is dat de fiscale vrijstelling van meerwaarden op aandelen strenger wordt. Dit betekent dat beleggingsmeerwaarden vanaf 2018 belastbaar worden ! Hierna een woordje uitleg.

Lees verder

Het Zomerakkoord: Hogere investeringsaftrek vanaf 2018!

Gepubliceerd op 24-08-17
Lees verder

Het Zomerakkoord: Wordt uw vennootschapswinst belast aan 20,4% vanaf 2018?

Gepubliceerd op 24-08-17

Het Zomerakkoord is officieel bevestigd. Dit betekent dat er nog een aantal wijzigingen werden doorgevoerd. De laatste nieuwe update en cijfers vindt u in ons artikel "De vennootschapsbelasting vanaf 2018: welk tarief betaalt u?" op onze blog.

Lees verder

Zomerakkoord 2017: wat verandert op fiscaal vlak voor ondernemers?

Gepubliceerd op 23-08-17

Het zomerakkoord waar premier Michel op 26 juli mee naar buiten kwam, bevat heel wat gunstige maatregelen voor ondernemers. Zowel voor eenmanszaken als vennootschappen liggen er enkele aantrekkelijke beslissingen op tafel. Ze zijn nog niet allemaal even uitgediept, maar de grote lijnen zien er veelbelovend uit.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak
Laad meer berichten