Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

 

Zoek een artikel

Zoek

Aankoop gezinswoning aan 7%: nog even geduld!

Gepubliceerd op 16-01-18

Wie vandaag een huis of een appartement koopt moet naast de aankoopprijs ook registratierechten betalen. Die belasting bedraagt 5% voor een bescheiden woning en 10% voor een andere woning. Goed nieuws, de Vlaamse regering heeft op 23 december 2017 beslist om dit onderscheid af te schaffen en om de registratierechten voor de aankoop van een gezinswoning te verlagen van 10% naar 7%.

Wie vandaag een bescheiden woning of een bouwgrond koopt om er een bescheiden woning op te bouwen, betaalt 5% registratierechten. Een woning of bouwgrond is ‘bescheiden’ indien het kadastraal inkomen een bepaald bedrag niet overschrijdt (tabel).

Kadastraal inkomen Bedrag Verhoging  wegens  kinderlast
Aard van het onroerend goed     maximum KI     3-4 5-6 7
Woning 745 845 945 1.045
Bouwgrond 323 nvt nvt nvt

De verhoging wegens kinderlast geldt enkel voor de aankoop van een woning en niet voor bouwgronden.

Het verlaagd tarief van 5% is enkel mogelijk indien de koper geen eigenaar is van een andere woning, tenzij die andere woning is geërfd en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wie vandaag een niet-bescheiden woning koopt betaalt 10% registratierechten. Een gehuwd koppel zonder kinderen die een woning met een kadastraal inkomen van 960 euro en een marktwaarde van 450.000 euro koopt, betaalt dus 45.000 euro registratierechten (450.000 euro x 10%).

De Vlaamse regering heeft beslist om het onderscheid tussen een bescheiden en een niet-bescheiden woning af te schaffen. Iedere persoon die een enige gezinswoning koopt en die binnen de twee jaar intrekt, zal 7% registratierechten betalen. Het moet dus wel gaan om een enige woning! Indien het gehuwd koppel in ons voorbeeld een enige gezinswoning van 450.000 euro koopt, dan betalen zij 31.500 euro registratierechten. Dit is 3% of 13.500 euro goedkoper!

Het kan zelfs nog goedkoper, voor kleine huizen (verkoopprijs onder de 200.000 euro) komt er een vrijstelling van 80.000 euro. Op de eerste schijf van 80.000 euro zullen er dus geen registratierechten zijn. Bovendien, wie binnen de 5 jaar na de aankoop van de enige gezinswoning een ingrijpende energetische renovatie uitvoert moet 6% registratierechten betalen ipv 7%. Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij de verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig worden vervangen en waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd.

De registratierechten voor de aankoop van een tweede verblijf, een enige woning die niet binnen de twee jaar wordt ingetrokken door de koper etc. blijven op 10%.

De nieuwe maatregel zou nog vóór de zomer 2018 in werking treden. Het is een positieve maatregel al betekent dit nu een dilemma voor degene die nog in het voorjaar 2018 een enige gezinswoning willen kopen: “Kopen aan 10% of wachten tot het 7% is?”…

Lees verder

Een fiscale voorziening: Wat kan nog na het zomerakkoord?

Gepubliceerd op 08-01-18

Uw vennootschap kan een boekhoudkundige voorziening aanleggen voor toekomstige risico’s of kosten. Hiermee kan het boekhoudkundig resultaat van uw vennootschap verminderd worden met toekomstige scherp omschreven risico’s en kosten. Onder bepaalde voorwaarden wordt een dergelijke voorziening fiscaal vrijgesteld, zodat ook het fiscaal resultaat van uw vennootschap vermindert. Het zomerakkoord van de federale regering en de wet van 25 december 2017 beperken de voorzieningen die fiscaal worden vrijgesteld. Hierna een woordje uitleg.

 

Lees verder

De nieuwe pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Gepubliceerd op 04-01-18

Tot nu toe konden zelfstandigen zonder vennootschap maar beperkt een aanvullend pensioen opbouwen. Vanaf 2018 komt hier verandering in en wordt de nieuwe pensioenovereenkomst voor zelfstandigen of de POZ een feit. Nu kan een zelfstandige zonder vennootschap net zoals een zelfstandige bedrijfsleider ook een aanvullend pensioen opbouwen. Deze laatste kan namelijk een aanvullend pensioen opbouwen via een groeps- of IPT-verzekering, iets wat niet mogelijk is als zelfstandige bedrijfsleider zonder vennootschap. De nieuwe POZ is dus een aanvulling op het bestaande systeem van het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en bestaat dus zowel voor zelfstandigen zonder vennootschap als voor bedrijfsleiders.

Lees verder

Hoe onroerend goed uit uw vennootschap halen? 3 klassieke opties

Gepubliceerd op 08-09-17

Bezit u vastgoed met uw vennootschap, dan is de kans groot dat u een aantal fiscale nadelen ondervindt. Om die te vermijden, kunt u een onroerend goed uit uw vennootschap halen en dat overdragen naar uw privévermogen. Maar hoe eenvoudig is dat precies? En wat zijn de nieuwe fiscale gevolgen? Deze blogpost schept klaarheid.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Exploitatievennootschap in eigen naam of met managementvennootschap?

Gepubliceerd op 06-09-17

Stel: u wil gemeenschappelijke activiteiten met andere ondernemers samenbrengen in een nieuwe vennootschap. Wie houdt de aandelen dan aan in deze exploitatievennootschap: de privépersonen of de individuele (management)vennootschappen? Die keuze hangt af van de context en factoren op het vlak van financiering, optimalisatie en successie. Bovendien hangen aan beide opties verreikende fiscale gevolgen vast.

Lees verder

Het Zomerakkoord: Is uw vennootschap vanaf 2018 belastbaar op beleggingsmeerwaarden?

Gepubliceerd op 29-08-17

In het zomerakkoord heeft de federale regering beslist om de vennootschapsbelasting te hervormen. De hervorming bestaat uit positieve maatregelen maar ook uit compensatiemaatregelen. Eén van de compensatiemaatregelen is dat de fiscale vrijstelling van meerwaarden op aandelen strenger wordt. Dit betekent dat beleggingsmeerwaarden vanaf 2018 belastbaar worden ! Hierna een woordje uitleg.

Lees verder

Het Zomerakkoord: Hogere investeringsaftrek vanaf 2018!

Gepubliceerd op 24-08-17
Lees verder

Het Zomerakkoord: Wordt uw vennootschapswinst belast aan 20,4% vanaf 2018?

Gepubliceerd op 24-08-17

Het Zomerakkoord is officieel bevestigd. Dit betekent dat er nog een aantal wijzigingen werden doorgevoerd. De laatste nieuwe update en cijfers vindt u in ons artikel "De vennootschapsbelasting vanaf 2018: welk tarief betaalt u?" op onze blog.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Zomerakkoord 2017: wat verandert op fiscaal vlak voor ondernemers?

Gepubliceerd op 23-08-17

Het zomerakkoord waar premier Michel op 26 juli mee naar buiten kwam, bevat heel wat gunstige maatregelen voor ondernemers. Zowel voor eenmanszaken als vennootschappen liggen er enkele aantrekkelijke beslissingen op tafel. Ze zijn nog niet allemaal even uitgediept, maar de grote lijnen zien er veelbelovend uit.

Lees verder

Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer en hoe waagt u de sprong?

Gepubliceerd op 10-08-17

Wie de eerste stap naar ondernemerschap zet, richt meestal een eenmanszaak op. De relatief eenvoudige boekhouding en opstartprocedure zijn dan immers nét wat u nodig heeft. Maar wat als uw eenmansbedrijf stilaan uit zijn voegen barst? Dan is het misschien wel het moment aangebroken om de sprong naar een vennootschap te wagen. Enkele stappen voor een vlotte omzetting.

Lees verder

Hoeveel sociale bijdragen betaal je als zelfstandige in bijberoep?

Gepubliceerd op 27-07-17

Ook als zelfstandige in bijberoep ontsnap je er niet aan: de sociale bijdragen. Elke drie maanden krijg je van je sociaal verzekeringsfonds een afrekening in de bus. Op jaarbasis gaat maar liefst 20,5% van je belastbaar inkomen naar die bijdragen. Maar hoe wordt je allereerste sociale bijdrage als starter dan berekend? En: wat krijg je daar eigenlijk voor terug?

Lees verder

Bezorg je fiscaal attest tax shelter tegen 31 juli aan de fiscus

Gepubliceerd op 11-07-17

Hebben particulieren vorig jaar in je startende vennootschap geïnvesteerd in het kader van de tax shelter? Dan hebben zij recht op een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering. Vergeet alleen geen kopie van je attest te bezorgen aan de fiscus vóór 31 juli 2017.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak
Laad meer berichten