Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Welke ondernemersvaardigheden moet je voorleggen als zelfstandige?

Gepubliceerd op 06-07-17

Bij zelfstandigen in spe zijn woorden als attest, diploma, examen of getuigschrift bedrijfsbeheer vaak gegoogelde termen. De meeste starters weten dus wel dat ze een soort ‘bewijs’ nodig hebben, maar welk type van diploma of attest is een pak minder voor de hand liggend. Deze blogpost maakt zonneklaar wat je nodig hebt om je in te schrijven als zelfstandige.

Onder de zogenoemde ondernemersvaardigheden vallen twee zaken: enerzijds de basiskennis bedrijfsbeheer, voor wie met handelsactiviteiten wil starten in principe altijd verplicht. Daarnaast zijn er enkele beroepen waarvoor je een specifieke beroepskennis moet aantonen. Die activiteiten mogen dus niet door om het even wie uitgevoerd worden. 

Alle regels en formaliteiten om te starten in één handig overzicht? Download een van onze startersgidsen, en je bent meteen mee!


Velen hebben al basiskennis bedrijfsbeheer

Voor veel zelfstandigen in spe is het aantonen van de basiskennis bedrijfsbeheer slechts een formaliteit bij de inschrijving van hun onderneming. Elk diploma hoger onderwijs voldoet immers als bewijs. Ook diploma’s secundair onderwijs ASO, TSO of KSO vóór 30 september 2000 behaald, volstaan. Tot deze categorie behoren ook de BSO-diploma’s kantoor, handel, boekhouden of verkoop van vóór 30 september 2000.

Heb je geen diploma dat voldoet, maar heb je in de vijftien jaar voor je inschrijving al stevig wat praktijkervaring opgedaan? Dan kan je eventueel zonder extra getuigschrift aan je onderneming beginnen. Wat wordt als praktijkervaring beschouwd?

  • Je was drie jaar ondernemingshoofd in hoofd- of vijf jaar in bijberoep.
  • Je was vijf jaar zelfstandig helper van een ondernemingshoofd.
  • Je was vijf jaar bediende in een leidinggevende functie.
  • Je was vijf jaar meewerkende echtgeno(o)t(e).

Voldoe je niet aan die voorwaarden? Dan kan je een getuigschrift verkrijgen door een examen af te leggen bij de Centrale Examencommissie. Je kan ook een cursus volgen bij Syntra Vlaanderen of een centrum voor volwassenenonderwijs.

Onder bepaalde voorwaarden kan iemand anders de basiskennis bedrijfsbeheer ook in jouw plaats aantonen. Dat kan jouw partner, een werknemer, zelfstandig helper of familielid zijn.

Gereglementeerde beroepen

Ook je beroepskennis kan je zowel via een diploma als met praktijkervaring aantonen. Zo niet, leg je een examen af bij de Centrale Examencommissie. Tot 1 januari 2018 moet je voor een vijfentwintigtal beroepen een diploma voorleggen. Je vindt een duidelijk overzicht in onze startersgids. Let wel: vanaf 2018 moet je enkel nog voor de beroepen binnen de categorie ‘bouw en elektrotechniek’ je beroepskennis aantonen.

De vraag blijft: welke precieze diploma’s heb je nodig voor welk beroep? Daar valt – helaas – geen duidelijke lijn in te trekken. Via de diplomadatabank vind je een handig overzicht. Wil je op zeker spelen, vraag het dan na bij je SBB-adviseur of bij een ondernemingsloket.

Heb je de nodige getuigschriften? Dan kan je overgaan naar de volgende stap: je inschrijven bij een ondernemersloket.

Vrijstelling?

In bepaalde gevallen ben je tijdelijk of definitief vrijgesteld van de verplichting je ondernemersvaardigheden te bewijzen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de overname van een bestaande onderneming of de voortzetting van de onderneming door de overlevende echtgenoot, partner of kind van het ondernemingshoofd.

Niet-handelaars zoals een architect, kinesitherapeut of arts moeten sowieso geen basiskennis bedrijfsbeheer of beroepskennis aantonen.

Heb je andere vragen over de startvoorwaarden? Onze startersgids toont je alle formaliteiten. Blijf je liever bespaard van alle startersadministratie? Een SBB-startersadviseur in je buurt helpt je graag verder.  

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.