Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Uw sociale bijdragen worden vanaf 2016 verlaagd!

Gepubliceerd op 08-12-15

Vanaf 2016 zult u als zelfstandige minder sociale bijdragen hoeven te betalen. Deze maatregel kadert in de taxshift die de regering doorvoert. Het wetsontwerp daarover ligt bij de Raad van State en moet daarna nog via de Ministerraad en het parlement. Het is wachten tot deze bepalingen gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad opdat zij effectief van toepassing worden.

De bijdragepercentages tot en met 2015

Tot en met dit jaar betaalt u een bijdrage gelijk aan 22% van uw zelfstandig beroepsinkomen tot en met de bijdragedrempel van 55.576,94 EUR. Wie meer verdient, betaalt 14,16% op zijn inkomen tussen 55.576,94 en 81.902,82 EUR. Op uw inkomsten boven dit bedrag van 81.902,81 EUR betaalt u geen sociale bijdragen.

Wat verandert er vanaf 2016?

De volgende twee jaren zal het bijdragetarief voor uw beroepsinkomen tot 55.576,94 EUR telkens met 0,5% dalen om vanaf 2018 definitief uit te komen op 20,5%. De overige bijdragepercentages voor de hoogste inkomensschijf en voor gepensioneerden wijzigen niet. Ook de berekeningsdrempels en –plafonds blijven dezelfde.

Ook startende zelfstandigen zullen gedurende de eerste drie jaren van hun activiteit minder bijdragen betalen. Ook voor hen zal het bijdragepercentage dalen.

U zult in de komende jaren dus bijdragen besparen!

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.