Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U wil voortijdig het contract met uw energieleverancier verbreken. Moet u een verbrekingsvergoeding betalen?

Gepubliceerd op 06-01-15

U ging een contract aan van 3 jaar bij uw huidige energieleverancier. Bij prijsvergelijking met een andere leverancier blijkt dat deze laatste een voor u voordeliger tarief kan aanbieden. U wenst dus uw huidig contract te verbreken maar vreest een verbrekingvergoeding te moeten betalen. Uw contract was immers aangegaan voor een periode van 3 jaar. Hoe zit dat nu juist? Cruciaal is de vraag of u als gezin, als KMO of als groot bedrijf energie afneemt.

Gezinnen en KMO’s

Gezinnen en KMO’s moeten geen verbrekingsvergoeding meer betalen sinds 13 september 2012. Dit als gevolg van een beslissing van de federale overheid. Volgens de energiewet wordt u als KMO beschouwd wanneer u onder volgende definitie valt: "de eindafnemers met een jaarlijks verbruik van minder dan 50 MWh elektriciteit en minder dan 100 MWh gas voor het geheel, per eindafnemer, van hun toegangspunten op het transmissie-/transportnet en/of distributienet."

Eigenlijk maakt het dus voor gezinnen of KMO’s niet uit of je een contract van 1, 2 of 3 jaar hebt. Je dient wel rekening te houden met een opzegtermijn van 1 maand. Om gratis te veranderen van leverancier moeten gezinnen en KMO’s enkel een contract met een andere leverancier tekenen. 

Bij sommige leveranciers krijgt u een extra korting als u kiest voor een langlopend contract. Deze korting wordt pas verrekend op het einde van het contract. Verbreekt u het contract vroegtijdig , dan heeft u vaak geen recht op deze korting. Dus wel iets waar u rekening mee moet houden.

Grotere bedrijven

Voor grotere bedrijven geldt nog wel een verbrekingsvergoeding. U wordt beschouwd als een groot bedrijf indien u niet voldoet aan bovenvermelde definitie van KMO. Lees grondig de Algemene Voorwaarden van uw contract na! Daarin staan de opzegvoorwaarden en opzegvergoedingen opgenomen.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.