Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

U neemt een zaak over. Heeft u gedacht aan het niet-concurrentiebeding?

Gepubliceerd op 24-11-14

U neemt een handelszaak over en één van uw eerste bekommernissen bij de overname is wellicht dat u gedurende een bepaalde periode ongestoord de kans krijgt om het cliënteel aan u te binden. En dit zonder dat u gehinderd wordt door de overlater die (onmiddellijk) na de overname zijn activiteiten zou hervatten in een concurrerende zaak. Hoe beschermt u zich hier best tegen en wat mag u bedingen?

Het inlassen van een niet-concurrentiebeding in uw overnamecontract komt hieraan tegemoet. Maar welke regels moet u in acht nemen bij de invoeging van een dergelijke clausule in uw overeenkomst? Het antwoord op deze vraag is van groot belang want een te ruime formulering van het concurrentieverbod wordt door de rechtbank als nietig beschouwd.

U moet er zeker voor zorgen dat (i) het beding beperkt is in de tijd, (ii) het geografisch beperkt is en (iii) het betrekking heeft op activiteiten bij een concurrent van de overnemer. Bij de opmaak van een concurrentiebeding is het in elk geval belangrijk oog te hebben voor de redelijkheid van de beperkingen. Deze redelijkheid moet beoordeeld worden in functie van de concrete omstandigheden en de eigenheden van het beroep.

Vooraleer u het overnamecontract ondertekent, laat u best uw overeenkomst screenen door een jurist die met deze materie vertrouwd is. U kunt hiervoor beroep doen op SBB.

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.