Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Speculatiebelasting afgeschaft vanaf 1 januari 2017

Gepubliceerd op 07-12-16

Particulieren die ‘snelle’ meerwaarden realiseren op beursgenoteerde aandelen en financiële afgeleiden, zijn op die meerwaarden belastbaar sinds 1 januari 2016. De meerwaarden zijn ‘snel’ gerealiseerd indien de aan- en verkoop gebeurt binnen een termijn van 6 maanden. Indien de verkoop gebeurt na 6 maanden dan is in de regel geen meerwaardebelasting verschuldigd, behoudens indien de fiscus een ‘speculatieve’ verrichting kan bewijzen.

Op die snelle meerwaarden is een zgn speculatiebelasting verschuldigd van 33%. Die belasting wordt in de regel ingehouden door de in België gevestigde financiële instelling die tussenkomt in de verkoop van de beursgenoteerde financiële producten. Particulieren (inwoners van België) die via het buitenland ‘snelle’ meerwaarden realiseren op beursgenoteerde aandelen (en financiële afgeleiden) en waarbij er geen speculatiebelasting is ingehouden, zijn verplicht om die belastbare meerwaarden aan te geven in hun jaarlijkse belastingaangifte in de personenbelasting.

De federale regering heeft nu beslist om de speculatiebelasting af te schaffen vanaf 1 januari 2017! De speculatiebelasting zal dus maar 1 jaar hebben bestaan.

Particulieren die in de maand december 2016 sinds minder dan 6 maanden in het bezit zijn van beursgenoteerde financiële producten, verkopen die producten best niet vóór 1 januari 2017! De verkoop vóór 1 januari 2017 zou immers betekenen dat er een speculatiebelasting van 33% verschuldigd is. Een verkoop met meerwaarde vanaf 1 januari 2017 zal daarentegen belastingvrij zijn (behoudens bij speculatie), zelfs indien u die beursgenoteerde financiële producten sinds minder dan 6 maanden in uw bezit had op het moment van de verkoop.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.