Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Podologen kunnen binnenkort erkenning aanvragen

Gepubliceerd op 25-07-16

Podologen zullen nog voor het einde van dit jaar een erkenning kunnen aanvragen. De ministerraad keurde op 20.07.2016 twee ontwerpen van koninklijk besluit goed die als doel hebben de erkenningsprocedure voor podologen op 1 oktober 2016 te doen opstarten. Patiënten krijgen zo de zekerheid dat ze behandeld worden door een goed opgeleide podoloog. En podologen krijgen de nodige bescherming van hun titel als officieel erkend gezondheidszorgberoep.

Beroep podoloog

Podologen zijn paramedici die patiënten met klachten ter hoogte van de voet onderzoeken en indien nodig behandelen. De podoloog vervult onder andere een belangrijke sleutelrol bij de behandeling van de voeten van patiënten met de aandoeningen diabetes en reuma.

Podologen werken vooral op doorverwijzing van een arts, maar een aantal handelingen kunnen ze ook autonoom stellen, bijvoorbeeld het vervaardigen, afleveren en herstellen van podologische zolen, het uitvoeren van een biomechanisch en biometrisch onderzoek of het maken van een bewegingsanalyse.

Reglementering van het beroep in België

Vandaag bepaalt de wet (KB van 7 maart 2016 betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van podoloog):

Wegens het ontbreken van een erkenningsprocedure kan de beroepstitel nog niet individueel toegekend worden. Daar komt binnenkort dus verandering in. De gemeenschappen zullen bevoegd zijn voor de erkenningsprocedures.

Startersgids podoloog

Heb je plannen om als zelfstandig podoloog te starten? Download dan gratis onze startersgids. Anders dan de algemene informatie die u overal kunt vinden, maakt deze publicatie u wegwijs doorheen de verplichtingen die specifiek op uw beroep van toepassing zijn. Zodra de erkenningsprocedure een feit is, leest u hierover meer in de startersgids.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.