Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Kan ik een werkloosheidsuitkering combineren met mijn zelfstandige activiteit?

Gepubliceerd op 25-02-15

U bent al jaar en dag actief bij uw werkgever en combineert dit met een zelfstandige activiteit in bijberoep. Uw werkgever maakt een einde aan uw tewerkstelling en u valt na verloop van tijd terug op de werkloosheidsuitkering. Kunt u deze uitkering zo maar verder combineren met uw zelfstandige activiteit?

Helaas niet zonder voorwaarden

U kunt niet zonder meer een werkloosheidsuitkering combineren met een zelfstandige activiteit in bijberoep. Hier zijn specifieke voorwaarden aan verbonden die tegelijkertijd moeten voldaan zijn.

Over welke voorwaarden gaat het?

De 4 voorwaarden zijn vervuld

In principe kunt u uw bijberoep blijven uitoefenen en toch uitkeringen genieten. Niettemin kan de directeur van het werkloosheidsbureau uw recht op uitkeringen weigeren indien uw activiteit niet of niet langer het karakter heeft van een bijberoep. Dit is het geval wanneer het aantal arbeidsuren dat u aan uw nevenactiviteit besteedt, of het bedrag van uw inkomsten uit uw bijberoep, te hoog is.

Hoeveel bedraagt uw uitkering?

De inkomsten uit uw bijberoep kunnen gecumuleerd worden met het genot op uitkeringen, maar slechts in beperkte mate. Het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering zal verminderd worden met het gedeelte van het inkomen uit uw bijberoep dat 13,43 euro per dag overstijgt. Bijvoorbeeld, indien de dagelijkse netto-inkomsten van uw bijberoep 15 euro bedragen, zal het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering verminderd worden met 1,57 EUR (het verschil tussen 15 euro en 13,43).

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.