Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Heeft u de link naar het ODR-platform al vermeld op de website van uw webshop?

Gepubliceerd op 11-04-16

De Europese Commissie heeft recent een nieuw online platform in het leven geroepen om geschillen in verband met e-commerce zonder rechterlijke tussenkomst te beslechten.

Het zogenaamde ODR-platform (Online Dispute Resolution) biedt consumenten en ondernemingen die in de EU gevestigd zijn ondermeer de mogelijkheid om een klacht in te dienen door het invullen van een in alle officiële talen van de instellingen van de Unie beschikbaar elektronisch klachtenformulier. Die klachten worden vervolgens doorgeleid naar een ODR-entiteit die bevoegd is voor dat specifieke geschil.

Voordeel van het platform is dat geschillen op een snelle, efficiënte en vaak goedkope wijze beslecht kunnen worden. Bovendien is de persoonlijke aanwezigheid vaak geen vereiste. Let wel op: De deelname aan het ODR-systeem gebeurt steeds op vrijwillige basis. Van zodra één van de partijen dus weigert mee te werken, stopt de ODR en zal het geschil alsnog aan de bevoegde rechtbank moeten worden voorgelegd.

Tot slot moet u aandacht besteden aan uw website. Indien u immers een webshop zou hebben waarop u producten of diensten aan consumenten aanbiedt, dient u de link naar het ODR-platform (http://ec.europa.eu/odr/) verplicht te vermelden. Deze vermelding kan bijvoorbeeld ook in uw algemene voorwaarden worden opgenomen op voorwaarde dat deze gemakkelijk toegankelijk/raadpleegbaar zijn.

Sofia

Sofia

juridisch adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.