Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Geen btw kwartaalvoorschotten meer vanaf 1 april 2017

Gepubliceerd op 23-02-17

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil komaf te maken met de verplichting kwartaalvoorschotten te betalen. Dit werd zo aangekondigd in de beleidsnota van de minister in het kader van de vereenvoudiging van de btw-regelgeving en werd ook recent (op 19 januari 2017) in een persbericht bevestigd.

Kwartaalvoorschotten….

Wanneer u btw-aangiften per kwartaal indient, moet u ook uiterlijk de 20e van de tweede en derde maand van elk kwartaal een voorschot betalen, berekend op het verschuldigde btw-bedrag van de net ingediende btw-aangifte.

Uw btw-aangifte van het vierde kwartaal moet in principe worden ingediend ten laatste tegen 20 januari. Resulteert deze btw-aangifte in een te betalen btw-bedrag (rooster 71), moet u 1/3e van dit bedrag bijkomend voorschieten ten laatste tegen 20 februari én nogmaals tegen 20 maart.

Resulteert uw btw-aangifte van het vierde kwartaal in een te recupereren btw-bedrag (rooster 72), hoeft u de volgende twee maanden geen voorschot te betalen.

...afgeschaft vanaf 1 april 2017?

Vanaf 1 april 2017 zouden deze kwartaalvoorschotten worden afgeschaft. Dit zou betekenen dat u sowieso geen voorschotten meer moet betalen vanaf de maand mei.

Uiteraard, indien uw btw-aangifte voor het eerste kwartaal 2017 resulteert in een te betalen bedrag (rooster 71), zal u dit btw-bedrag wel nog moeten betalen ten laatste tegen 20 april. Het gaat hier dan niet om voorschotten.

Toch nog decembervoorschot

Om geen onderscheid te maken tussen maandaangevers en kwartaalaangevers, zal u als kwartaalaangever toch nog verplicht zijn om voor 24 december (dit jaar voor 22 december 2017) een voorschot te betalen op de btw die u verschuldigd bent over de handelingen van het vierde kwartaal.

U zal dan een bedrag extra moeten betalen dat gelijk is aan ofwel de btw die verschuldigd is over de periode 1 oktober tot en met 20 december ofwel de btw die u moest betalen op basis van de btw-aangifte van het derde kwartaal. U kan zelf kiezen voor welk systeem u opteert.

Het koninklijk Besluit hieromtrent zal op korte termijn worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, waarna de regeling definitief wordt.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.