Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Algemene voorwaarden: nuttig of noodzakelijk?

Gepubliceerd op 02-09-14

Algemene voorwaarden zijn onmisbaar in het handelsverkeer. Voor verkopers en dienstverleners zijn ze het middel bij uitstek om op een vlotte en gestandaardiseerde manier contractuele relaties tot stand te brengen. Het voordeel hiervan is dat men niet telkens opnieuw voor elke transactie een nieuwe overeenkomst dient op te stellen en te onderhandelen.

Ben ik verplicht om te werken met algemene voorwaarden?

U bent helemaal niet verplicht om gebruik te maken van algemene voorwaarden. Datgene wat u niet opneemt in uw contract wordt dan geregeld bij wet. Maar werken met algemene voorwaarden heeft zo zijn voordelen. Zo versterkt u niet alleen uw eigen contractuele positie en bespaart u tijd en kosten bij het afsluiten van een overeenkomst, maar bovendien laat het gebruik van goed opgestelde algemene voorwaarden toe om vooraf een aantal zaken op een duidelijke manier vast te leggen zodat discussies en problemen in een latere fase worden vermeden.

Standaardbedingen

In uw algemene voorwaarden neemt u die bepalingen op die voor elke transactie dezelfde zijn. Het kan dan gaan om de wijze van betaling, leveringsmodaliteiten, de termijn om uw facturen te protesteren, klachten, de bevoegde rechtbank, ...

Volledige vrijheid bij de opmaak van algemene voorwaarden?

Uiteraard bent u altijd gebonden door de wet en kunt u bij de opmaak van uw algemene voorwaarden hier niet van afwijken. Bij de redactie van algemene voorwaarden is het van belang te weten voor welk doelpubliek zij gebruikt worden en of hiervoor in specifieke regelgeving werd voorzien. De regelgeving tot bescherming van de consument is hier een voorbeeld van. Bepaalde clausules in de algemene voorwaarden van uw onderneming zullen ten aanzien van een andere onderneming ("business-to-business" ) perfect afdwingbaar zijn terwijl zij dat niet zullen zijn wanneer zij ten aanzien van consumenten worden aangewend. 

De opmaak van algemene voorwaarden is dan ook maatwerk waarvoor u terecht kunt bij SBB Accountants & Adviseurs (tel. 016 24 64 85).

 

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.