Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Afschaffing gereglementeerde beroepen in Vlaanderen is definitief

Gepubliceerd op 17-08-17

Het Koninklijk Besluit dat de afschaffing van de gereglementeerde beroepen regelt, is op 9 augustus 2017 verschenen in het Belgisch Staatsblad.

Dit wil zeggen dat je met ingang van 1 januari 2018 geen beroepskennis meer moet aantonen voor de volgende beroepen: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager, garagist, carrossier en fietsenmaker.

Voor de bouwsector, het beroep van koeltechnicus en elektrotechniek wijzigt er voorlopig niets.

De afschaffing geldt enkel voor Vlaanderen. Hoe de andere Gewesten met de afschaffing zullen omgaan is nog niet bekend. Start een ondernemer in Vlaanderen nog vóór 1 januari 2018 met een gereglementeerde activiteit, dan zal hij of zij nog steeds de beroepsbekwaamheid moeten aantonen tot en met 31 december 2017.

Wie met een handelsactiviteit start, moet ook nog steeds de basiskennis bedrijfsbeheer voorleggen. Voor Vlaanderen zal het bedrijfsbeheer wellicht vanaf 1 september 2019 afgeschaft worden.

Meer info? Besluit van de Vlaamse Regering 

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.