Slim starten als consultant: samen kiezen we de optimale aanpak
Jij versterkt je opdrachtgevers met je ervaring en gespecialiseerde knowhow, én tegelijk ben je je eigen baas. Als ondernemer haal je graag ook financiële meerwaarde uit je activiteiten. Maar wat is fiscaal en juridisch de beste optie in jouw specifieke situatie? Onze experts leggen hun jarenlange expertise in de schaal om jou te adviseren.
Met ons proactief advies ben je zeker van

Doordachte juridische beslissingen
Juridische entiteit, statuten, algemene voorwaarden, tariefbepaling en contracten, schijnzelfstandigheid … Bij de start durven ondernemers wel eens juridische aspecten over het hoofd zien. Nochtans zijn ze essentieel voor een vlotte bedrijfsvoering én om mogelijke risico’s uit te sluiten. Slim zakelijk-juridisch advies is dus goud waard.

Vlotte opstartformaliteiten
Als consultant ben je een specialist in jouw vakgebied. Maar met juridische, financiële of boekhoudkundige aspecten van het zelfstandigenstatuut ben je wellicht minder vertrouwd. Gelukkig is dat nu net onze métier. Onze experts staan je met raad en daad bij en loodsen je doorheen alle formaliteiten.

Meerwaarde uit je activiteiten
Fiscaliteit omvat veel meer dan je belastingsaangifte indienen. Van alternatieve vormen van bezoldiging – zoals auteursrechten of huurinkomsten – tot het opbouwen van een aanvullend pensioen: via slimme optimalisaties haal je financieel het maximum uit je consultancy-activiteiten. Samen bekijken we wat in jouw situatie de beste technieken zijn. Want fiscaliteit is maatwerk.
Alles wat je moet weten over je opstart in één handige gids?

Starten als zelfstandige consultant: 5 hordes
Een boekhouder of accountant speelt een onmisbare rol bij je opstart in het algemeen en bij het opstellen van je financieel plan in het bijzonder. Hij of zij adviseert je over de haalbaarheid van je plannen en gaat na of je alle kosten in beeld brengt. Zo schiet jij met een sterk dossier uit de startblokken. Ook voor juridische zaken kan je bij SBB terecht zoals het opstellen van een contract of de oprichting van je vennootschapsvorm.
Oefen je als freelancer zelfstandige activiteiten uit zonder gebruik te maken van een vennootschap, dan ben je een eenmanszaak. In het andere geval richt je een vennootschap op. De keuze voor het ene of het andere hangt niet enkel af van jouw concrete situatie. Ook andere factoren spelen mee, zoals fiscaliteit of financiële wensen. Je boekhouder of accountant staat klaar om je te adviseren.
Vóór je start schrijf je je in via een erkend ondernemingsloket. In de praktijk kan je dit eenvoudig en snel regelen via een boekhouder of accountant. Bovendien ben je er dan zeker van dat je wettelijk volledig in orde bent. Na je inschrijving krijg je een ondernemingsnummer. Alle Belgische ondernemingen staan met dat nummer, hun adres en eigenaar in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
Samen met je inschrijving bij het ondernemingsloket, regel je ook de aansluiting als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat vormt de schakel tussen de overheid en jezelf als zelfstandige of je vennootschap. Daarnaast regelt het fonds je sociale zekerheid: kinderbijslag, ziekteverzekering, invaliditeitsverzekering, moederschapsbescherming, dienstencheques, overbruggingsrecht, pensioen enzovoort.
Je btw-activatie gebeurt online, maar in de praktijk wordt dit geregeld door je boekhouder of het ondernemingsloket. Zorg ervoor dat je btw-nummer tijdig werd aangevraagd. Zo kunnen ook je eerste facturen correct opgemaakt worden met vermelding van je btw-nummer.
Informatie en inspiratie voor consultants
