Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Vergoeding thuiswerk van 160 EUR per maand

Gepubliceerd op 13-09-16

Aan werknemers die regelmatig thuiswerken in plaats van op kantoor, mag de werkgever een onkostenvergoeding van 160 euro per maand uitbetalen. Dit werd bevestigd door de rulingsdienst van de Federale Overheidsdienst Financiën in een Voorafgaande Beslissing nr. 2015.341 van 20 oktober 2015.

Telewerkers maken specifieke kosten als ze thuis werken in dienst van hun werkgever. Ze verbruiken elektriciteit en water, er zijn kosten voor verwarming, telefoon, papier, printinkt, onderhoud enzovoort. Om al die kosten te dekken, mag de werkgever aan zijn thuiswerkende werknemers een vergoeding uitbetalen van 120 euro per maand volgens de rulingcommissie (Dienst voor Voorafgaande Beslissingen). Die vergoeding kan beschouwd worden als een belastingvrije terugbetaling van “kosten eigen aan de werkgever” – forfaitair, dus zonder dat er bewijsstukken nodig zijn.

Ook aanvaardt de rulingcommissie hierdoor de bedragen die ook al inzake sociale zekerheid toegepast worden. De RSZ aanvaardt al langer dat een vergoeding van 119,61 euro per maand (122,01 euro vanaf het derde trimester 2016) voor telewerkers vrij blijft van sociale bijdragen.

Voordien aanvaardde de fiscus wel al een vergoeding van telkens 20 euro per maand voor het gebruik van de thuiscomputer en van een privé-internetaansluiting. De kosten daarvan zijn niet begrepen in de vergoeding van 120 euro voor thuiswerk. De drie vergoedingen (120,00 euro en twee maal 20,00 euro) mogen dus gecombineerd worden.

Opgemerkt dat een ruling in principe slechts uitwerking heeft ten aanzien van de vereniging die de ruling heeft aangevraagd.

Annette

Annette

adviseur social profit

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.