Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Nieuwe wet overheidsopdrachten: laagste drempel opgetrokken

Gepubliceerd op 11-07-17

Op 30 juni 2017 – bijna een jaar na de goedkeuring in de Kamer – trad de nieuwe wet op de overheidsopdrachten in werking. Als vzw betekent dit concreet dat u voor opdrachten tot 30.000 euro voldoende hebt aan een aanvaarde factuur als bewijs. Of: een serieuze vermindering van uw administratieve rompslomp.

Aan de wetgeving op de overheidsopdrachten zijn niet alleen overheidsdiensten onderworpen, maar ook verenigingen kunnen onder het toepassingsgebied van de regelgeving overheidsopdrachten vallen. Als vzw betekent dit dat u voor opdrachten boven een bepaald drempelbedrag vaste procedures moet volgen.

Naar een hogere drempel

Alleen zijn die procedures op maat geknipt zijn van échte overheidsdiensten, niet van verenigingen. De Europese richtlijn stelde dat de verschillende EU-lidstaten zelf mochten bepalen vanaf welk bedrag de strikte procedures vereist waren. En daar knelde in het verleden net het schoentje in ons land: het drempelbedrag van 8.500 euro viel erg laag uit in vergelijking met de bedragen die andere lidstaten hanteren.

Veel minder papierwerk

Op 12 mei 2016 werd de nieuwe wet goedgekeurd en sinds 30 juni is ze ook daadwerkelijk van kracht. Voortaan hebt u voor opdrachten tot 30.000 euro genoeg aan een aanvaarde factuur als bewijs.

Uw ‘marktbevraging’ hoeft dus niet langer aan strikte vormvereisten te voldoen. Prijzen opvragen bij verschillende potentiële leveranciers is aan te raden, maar een bewijs van eenvoudige telefonische bevraging of vergelijking van websites zouden ook volstaan.

Kortom, voor heel wat opdrachten vervallen de complexe en tijdrovende procedures. Na de verhoging van de btw-drempel voor vzw’s met een omzet tot 25.000 euro is dat opnieuw een flinke stap vooruit op het vlak van administratieve vereenvoudiging.

 

 

Annette

Annette

adviseur social profit

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.