Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Het aanslagjaar in de rechtspersonenbelasting

Gepubliceerd op 04-05-15

In tegenstelling tot de vennootschapsbelasting kan men in de rechtspersonenbelasting het boekjaar niet laten samenvallen met het belastbaar tijdperk.

Een voorbeeld

Een VZW haar activiteiten lopen samen met een schooljaar, zij heeft daarom geopteerd om het boekjaar te laten starten op 01 september en te laten eindigen op 31 augustus. 


Ieder jaar stelt zij een jaarrekening op per 31 augustus en laat deze neerleggen bij de Nationale Bank van België ter publicatie. De aangifte in de Rechtspersonenbelasting dient echter per kalenderjaar ingediend te worden. Zij zal verplicht zijn alle kosten en opbrengsten die ressorteren onder het kalenderjaar te specificeren. 

Dit is echter omslachtig en brengt extra administratief werk mee. De gegevens van de jaarrekening vinden ook geen aansluiting met de gegevens van het kalenderjaar. 

Hierover werden reeds meerdere malen parlementaire vragen voor ingediend zonder positief gevolg. In maart 2015 werd dit opnieuw voorgelegd, aan de Minister van Financiën, met de vraag of deze problematiek kan aangepakt worden en de mogelijkheid in te schrijven in de rechtspersonenbelasting om het belastbaar tijdperk te laten samenvallen met het boekjaar. 

De Minister heeft geantwoord dat geen initiatieven worden overwogen om dit aan te passen.

 

Annette

Annette

adviseur social profit

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.