Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

E-facturatie aan de overheid

Gepubliceerd op 03-04-18

Sinds 2017 heeft de Vlaamse overheid de grote klik gemaakt naar e-facturatie. E-facturatie komt vanuit een ambitieuze Europese doelstelling (Europese richtlijn EU 2014/55/EU). De digitalisering van de factuur reikt veel verder dan het verzenden of ontvangen van een eenvoudige PDF. Het e-invoicingproject van de Vlaamse Overheid verwerkt e-facturen in XML-formaat. Vanaf 1/1/2017 is het een verplichting om op deze wijze te factureren aan de Vlaamse overheid (Ministerie van de Vlaamse overheid, Departement Onderwijs en vorming, Kind & Gezin, Agentschap Sport, Toerisme Vlaanderen, ea…), mits enkele uitzonderingen. In 2018 zullen de Federale Overheid en lokale overheden volgen.

Hoe kunt u een factuur aanleveren?

E-invoicing is het verzenden van een XML – bestand (geen PDF bestand)
in de Peppol-standaard via het platform Mercurius.

  • Op PEPPOL

U zet een volwaardige stap naar digitalisering van uw facturatieproces, door te starten met het aanleveren van XML-facturen vanuit uw boekhoud- of ERP-pakket (vb het WInbooks-Software pakket). Peppol staat voor Pan-European Public Procurement Online en zorgt ervoor dat de e-facturatie tussen de verzender en de ontvanger vlot kan verlopen.

  • Op de PORTAAL

Op het internetportaal Mercurius kunt u de XML bestanden opladen en dus bezorgen bij de overheid. U heeft hiervoor uw EID en Pincode nodig. Het is ook mogelijk dat uw softwarepakket de facturen mits éénmalige instellingen automatisch voor op het portaal plaatst.

Heeft u nog geen softwarepakket dat facturen in het peppolformaat aanmaakt, dan kunt u ook inloggen op het portaal van de overheid, daar is een interface voorzien om de facturen op te stellen.

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.