Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De indeling van de gerechtelijke arrondissementen gewijzigd: gevolgen voor VZW's?

Gepubliceerd op 01-10-14

Sinds 1 april 2014 telt ons land nog slechts 12 gerechtelijke arrondissementen in plaats van 27.

De nieuwe indeling van de 12 gerechtelijke arrondissementen, van kracht sinds 1 april 2014:

Deze wijziging zal voor veel verenigingen aanleiding zijn tot een statutenwijziging.

De VZW-wet bepaalt dat de statuten van de vereniging de naam, het adres van de maatschappelijke zetel van de vereniging en het gerechtelijk arrondissement waaronder de vereniging ressorteert moet vermelden. Ontbreken deze gegevens, dan kan de vereniging nietig verklaard worden. Indien deze gegevens wijzigen dan moet dit bij uittreksel bekendgemaakt worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Met andere woorden, indien de vereniging ressorteerde onder één van volgende gerechtelijke arrondissementen Aarlen, Bergen, Brugge, Charleroi, Dendermonde, Dinant, Doornik, Gent, Hasselt, Hoei, Ieper, Kortrijk, Marche, Mechelen, Neufchâteau, Oudenaarde, Tongeren, Turnhout, Verviers en Veurne, zal zij haar statuten moeten aanpassen en deze aanpassing bij uittreksel moet bekendmaken in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Voor verenigingen die onder volgend gerechtelijk arrondissement vallen, verandert er uiteraard niets: Antwerpen, Brussel, Eupen, Leuven, Luik, Namen of Nijvel en dient er niets te gebeuren.

Merk op: de indeling van de griffies wijzigt niet, zodat voor wat betreft de plaats van neerlegging van de stukken er niets wijzigt.

 

Annette

Annette

adviseur social profit

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.