Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Btw-kwartaalvoorschotten definitief afgeschaft vanaf 1 april 2017

Gepubliceerd op 28-02-17

In een eerdere bijdrage werd al aangekondigd dat Minister Johan Van Overtveldt komaf zou maken met de verplichting voor btw-kwartaalaangevers om kwartaalvoorschotten te betalen. Deze regeling is ondertussen definitief sinds de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad (op 23 februari 2017).

Afschaffing van het kwartaalvoorschot…

Wanneer u btw-kwartaalaangevers bent, hoeft u zich vanaf 1 april 2017 geen zorgen meer te maken over de betaling van een btw-kwartaalvoorschot. Concreet betekent dit dat u sowieso geen voorschotten meer zal moeten betalen vanaf de maand mei 2017. De kwartaalvoorschotten van 20 februari en 20 maart moeten wel nog betaald worden.

Door deze maatregel wordt de ongelijkheid tussen btw-maandaangevers en kwartaalaangevers afgeschaft.

… maar niet van het decembervoorschot

In de maand december zal u toch nog even moeten aandachtig zijn voor het zogenaamde decembervoorschot. Net zoals de maandaangevers zal u moeten bekijken (met uw boekhouder) of u een voorschot zal moeten betalen op de btw die u verschuldigd bent over de handelingen van het vierde kwartaal.

Dit decembervoorschot is ofwel gelijk aan de btw die verschuldigd is over de periode 1 oktober tot en met 20 december (voor maandaangevers is dit 1 december tot en met 20 december) ofwel de btw die u moest betalen op basis van de btw-aangifte van het derde kwartaal (of maand november voor maandaangevers). U kan zelf kiezen voor welk systeem u opteert.

Hoe u of uw boekhouder dit moet aangeven via de btw-aangifte, wordt via deze bijdrage uiteengezet.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.