Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Aanpassing bedrag kilometervergoeding vanaf 01/07/2015

Gepubliceerd op 01-07-15

Vanaf 01 juli 2015 is de kilometervergoeding die belastingvrij kan worden betaald aan werknemers van verenigingen, alsook aan vrijwilligers en bestuurders, aangepast door de Omzendbrief nr. 646, dd. 19 juni 2015. De vergoeding die kan worden uitbetaald voor verplaatsingen met de eigen wagen in opdracht van de vereniging en bedraagt maximum 0,3412 EUR per km en dit voor de periode van 01.07.2015 tot 30.06.2016.

Uiteraard is er de mogelijkheid een lager tarief te hanteren, daar dit om een maximumbedrag gaat. De ontvanger van de kilometervergoeding dient steeds een staat op te maken als bewijs van deze gepresteerde kosten, met vermelding van datum, plaats en het aantal afgelegde kilometers.

Ten opzichte van de vergoeding die voordien kon worden uitbetaald is dit een daling ( 2014-2015: 0,3468 EUR – 2015-2016: 0,3412 EUR ). Door deze daling dient erop toegekeken te worden dat vanaf 01 juli 2015 deze vergoeding niet meer wordt uitbetaald aan de hogere km-vergoeding van 2014 - 2015. Indien deze hogere km-vergoeding alsnog zou worden uitbetaald, voldoet dit niet meer aan de wettelijke verplichtingen van de vrijwilligerswet waardoor de integrale vergoeding zal worden aangemerkt als een belastbaar inkomen in hoofde van de genieter, met alle gevolgen van dien, voor beide partijen ( RSZ, Bedrijfsvoorheffing, …).

De verlaging van deze vergoeding is het gevolg van de afgevlakte gezondheidsindex die werd ingevoerd met de wet tot verbetering van de werkgelegenheid van 23 april 2015. Dit heeft als gevolg dat de berekening van de km-vergoeding anders is verlopen dan voorheen, waardoor er dus een daling is van de belastingvrije vergoeding voor terugbetaling van kilometers.

Een combinatie van de forfaitaire vergoeding met een terugbetaling van verplaatsingsvergoeding is mogelijk voor maximaal 2.000 kilometer per jaar.

 

Annette

Annette

adviseur social profit

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.