Starten als paramedicus: in 5 stappen naar een gezonde onderneming

Nathalie Put
Startersadvies

Schiet uit de startblokken met onze startersgids

Zin om aan de slag te gaan? In onze gratis startersgids vind je alles wat je moet weten (en krijg je er nog handige tips bovenop).

Stap 1: kies een ondernemingsvorm

Een correcte diagnose bij patiënten is belangrijk voor een succesvolle behandeling. Bij een opstart als zelfstandige geldt dat principe evenzeer: je neemt eerst een aantal factoren onder de loep, waarna je beslist of je een eenmanszaak of een vennootschap opricht. 

Veel starters kiezen een eenmanszaak: de oprichting is eenvoudig en de kosten liggen laag. Maar in sommige gevallen is een vennootschap meer geschikt. De keuze van je ondernemingsvorm brengt tal van gevolgen met zich mee. Precies daarom hak je pas na beraad de knoop door. 

Stap 2: breng je opstartformaliteiten in orde

Voor je kan starten als zelfstandig paramedicus moet je een aantal formaliteiten in orde brengen. In de eerste plaats er zijn de algemene startersvoorwaarden: je beschikt over het juiste diploma, je opende een aparte zichtrekening … 

Daarnaast gelden er ook specifieke voorwaarden voor paramedici. Zo heb je zowel een erkenning als een visum nodig. En ook een RIZIV-nummer en getuigschriften voor verstrekte hulp zijn nodig om aan de slag te gaan. 

Stap 3: doe regelmatig een check-up

Een eigen praktijk vergt de nodige opvolging. Beroepskosten correct inbrengen, de btw-formaliteiten naleven, tijdig sociale bijdragen betalen, noem maar op: het zijn de basics voor een praktijk die op wieltjes loopt. 

Stap 4: vergeet je verzekeringen niet 

Een beperkt pensioen, geen inkomen als je enkele dagen ziek bent en geen vakantiegeld. Als zelfstandige geniet je niet dezelfde sociale rechten als een loontrekkende. Je bouwt dus maar beter voldoende bescherming in aan de hand van een aantal verzekeringen: een verzekering gewaarborgd inkomen en een aanvullende pensioenverzekering.

Je sluit best ook een verzekering beroepsaansprakelijkheid af. Die beschermt jou tegen fouten die je maakt in het kader van je beroep. Als paramedicus kan je immers altijd geconfronteerd worden met patiënten die een schadevergoeding claimen. 

Stap 5: schakel een specialist in 

Net zoals je soms patiënten doorverwijst naar een andere specialist of arts, kan je ook bij je eigen zaak rekenen op het advies van een expert: je boekhouder. Hij helpt je de verschillende financiële en juridische verplichtingen na te komen.

Daarnaast zorgt je boekhouder voor een administratie op punt. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar een boekhouding op orde vormt ook een waardevol instrument om beslissingen te nemen. Het brengt immers de financiële gezondheid van je onderneming in kaart. Wat zijn je inkomsten? Kan je investeren? Waar moet je bijsturen? Dankzij zijn ervaring legt je boekhouder de vinger op de wonde. Op die manier bouw je aan een kerngezonde eigen zaak. 

De startersvoorwaarden op een rij? Check. De btw-formaliteiten uitgelegd? Check. Sociale bijdragen en rechten verklaard? Dubbelcheck. Inderdaad, onze startersgids voor paramedici bundelt alle noodzakelijke info voor een vlotte start.